Coronacrisis

'Geen inzage medisch dossier zonder toestemming patiënt'

01 april 2020 00:39
Een huisartsenpost in Den Haag. Beeld © ANP

Artsen op een huisartsenpost of eerste hulp mogen het medisch dossier van coronapatiënten niet zonder instemming toezien. Dat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid) waarschuwt.

De ministers werken aan een tijdelijke regeling om inzage in alle gevallen mogelijk te maken. Dat willen ze doen omdat daarmee de grote toestroom aan coronapatiënten sneller kan worden verwerkt. De huidige privacyregels zouden dat belemmeren. Maar in een brief aan Van Rijn schrijft de AP dat patiënten altijd eerst toestemming moeten geven, meldt NRC Handelsblad.  

Bepalen verhoogd risico

Patiënten komen door de grote drukte van de coronacrisis vaak bij een andere dan hun gebruikelijke huisarts terecht, en die mag de dossiers niet altijd inzien. Daardoor is het moeilijk te bepalen of een patiënt verhoogd risico loopt en naar het ziekenhuis moet. De regeling die het kabinet voor ogen heeft moet dat probleem oplossen.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dankzij hoogwerker kon Frans (72) zijn vrouw weer zien: 'Ze zag er prachtig uit'

"Vanwege de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens het gerechtvaardigd dat ook de medische gegevens van mensen tijdelijk zijn in te zien, maar alleen als patiënten daar ter plekke toestemming voor geven", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Tenzij de patiënt daartoe niet meer in staat is."

'Fundamenteel privacybeginsel'

De AP zegt dat medische gegevens "gevoelige, zeer persoonlijke informatie betreffen, waarop het medisch beroepsgeheim van de arts rust. De bescherming daarvan is een fundamenteel privacybeginsel, dat ook nu overeind moet blijven."

In Nederland hebben acht miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor het inkijken van hun medisch dossier. Eén miljoen mensen hebben dat verboden en de rest heeft geen voorkeur doorgegeven. 

Buren laten Britse man niet stikken op zijn 90ste verjaardag

Een Britse man die 90 wordt, dacht dat hij die mijlpaal door de coronacrisis aan zich voorbij moest laten gaan. Dankzij zijn buren is er toch een klein feestje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore