Zij houden Nederland draaiende

'Zonder ons was het een puinhoop', zegt vuilnisman Dennis

01 april 2020 08:50 Aangepast: 04 april 2020 11:36
Vuilnisman Dennis.

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Dennis (42). Hij werkt als vuilnisman bij afvalinzamelaar Rova in Winterswijk. "Ineens zijn we zichtbaar."

"Mijn rondje is sneller klaar dan normaal, want ja, geen kip op de weg hè. Al is het wel ingewikkelder om langs al die geparkeerde auto's in de straten te manoeuvreren met mijn wagen; het zijn er veel meer nu iedereen thuiszit, die wagen is groot en de wegen redelijk smal."

Spookstad

"Ik rijd door een spookstad. Je kunt hier in Winterswijk een kanon afschieten en dan raak je niemand – bij wijze van spreken. Weinig verkeer, weinig mensen, geen fietsers, geen schoolgaande kinderen. En weinig mensen zeggen gedag of stellen een vraag over afval inzamelen. Saai hoor."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 11:

'Ik wil werken. Ik wil helpen', zegt stewardess Tum

"Ik heb daardoor dus ook veel minder gezellige praatjes sinds de corona-uitbraak, er heerst toch een soort angst en mensen blijven ook gewoon binnen."

"Wat heel goed is, natuurlijk, maar wij kunnen niet binnenblijven al zouden we het willen. Dan zou het buiten één grote bende worden, en één groot feest voor ratten, muizen en ander ongedierte. Om maar niet te spreken over zwerfkatten die vuilniszakken openscheuren en het afval over de hele straat sleuren. En de stank."

"Ineens zijn we zichtbaar." "Ineens zijn we zichtbaar."

"Er is bovendien ook meer afval, dus we zijn harder nodig dan normaal. We rijden deze week meer groenafval, merk ik. Grappig is dat: mensen zitten thuis, hebben weinig omhanden en gaan dan maar lekker in de tuin werken. Het weer is er ook perfect voor. Normaal hebben we twee vrachtwagens nodig om in mijn gebied groenafval op te halen, nu zeker 3,5."

Best beschaafd

"De hoeveelheid papier en plastic is niet zo heel veel meer dan normaal. En ik zie gelukkig ook niet mensen die nu veel tijd hebben om op te ruimen, grofvuil langs de weg zetten. De mensen zijn best beschaafd."

"Ik rijd door een spookstad." "Ik rijd door een spookstad."

"Tot nu toe kan onze afnemer, waar we het afval naartoe brengen, alles nog aan. Gelukkig maar, want de boel moet goed schoon blijven. Vooral in tijden van deze pandemie, waarin hygiëne véél belangrijker is dan normaal."

Nuttig werk

"Ik heb altijd al het nut van mijn werk ingezien, maar nu zijn wij zichtbaar terwijl heel veel mensen thuis zitten. Mensen zien ons rijden vanuit hun huiskamers, ze horen ons langskomen."

"De levens van mensen liggen overhoop, er is onzekerheid, en dan is het belangrijk dat de straten schoon zijn. De buitenwereld straalt dan rust uit. En ik ben ervan overtuigd dat dat is wat mensen nodig hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 12:

'Drukker dan met kerst', zegt pakketjesbezorger Alieke

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore