Ga naar de inhoud
Nederland

Strenger tabaksbeleid: NS stopt verkoop, accijns omhoog

Een roker buiten bij Schiphol in 2016. Beeld © ANP

De strijd tegen roken gaat vanaf vandaag een nieuwe fase in. Op Schiphol is roken nergens meer toegestaan, op het station wordt geen tabak meer verkocht en de prijs van rookwaar gaat omhoog.

Begin dit jaar werd de accijns al met 14 cent verhoogd, daar komt nu nog 1 euro per pakje sigaretten of shag bij. De tussentijdse accijnsverhoging is afgesproken in het Nationale Preventieakkoord, afspraken met 70 organisaties om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te verbeteren. Een doel is roken terug te dringen, van 23 procent tot 5 procent van alle volwassenen in 2040.

Rookverbod Schiphol

Om dit te bereiken wordt roken niet alleen ontmoedigd via hogere accijnzen, ook mag op steeds minder plekken gerookt worden. De weinige reizigers die nu nog vliegen vanaf Schiphol kunnen hun zenuwen niet meer weg roken in de rookruimtes bij de horeca na de paspoortcontroles. De rookruimtes die daar nog waren, verdwijnen. 

Wie toch rookt, krijgt een bekeuring van de Koninklijke Marechaussee. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie. 

NS
Lees ook:
NS stopt met verkoop tabak, in oktober alle stations rookvrij

Stations rookvrij in oktober

Treinreizigers die tijdens hun reis zonder sigaretten of shag komen te zitten, kunnen daarvoor niet meer terecht bij een van de 136 verkooppunten van de vervoerder op stations. De kiosken en ruim twintig StationsHuiskamers verkopen geen rookwaren meer. Bij winkels van andere ketens probeert NS de verkoop ook te stoppen, het bedrijf weert nieuwe huurders die rookwaar willen verkopen. 

Roken zelf mag op sommige plekken nog wel: uiterlijk 1 oktober willen NS en ProRail dat alle stations rookvrij zijn. Nu mag op sommige stations nog wel op perrons gerookt worden. In stationshallen en trappen of tunnels geldt al wel een rookverbod. 

Controle horeca

De coronacrisis is ook van invloed op het anti-rookbeleid. Vanaf vandaag zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan controleren of horeca zich aan het rookverbod houdt, en eventueel boetes uitdelen als dit niet zo is. Er valt alleen weinig te controleren omdat de horeca gesloten is als onderdeel van het beleid om het coronavirus onder controle te krijgen. 

In september 2019 verbood de Hoge Raad rookruimtes bij cafés en restaurants, de handhaving ervan werd door verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) tot vandaag uitgesteld. 

Grote
Lees ook:
Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus