Tot 400 euro

Politie deelt 250 boetes uit voor overtreden coronamaatregelen

31 maart 2020 16:13 Aangepast: 31 maart 2020 16:25
Handhavers voeren sociale controles uit. Beeld © ANP

De politie heeft in Nederland ruim 250 mensen bekeurd, omdat zij de 'coronamaatregelen' aan hun laars lapten. Het gaat om mensen die in een groepje van drie of meer in de openbare ruimte waren en minder dan 1,5 meter afstand hielden.

Zij hebben bekeuringen gekregen tot 400 euro. 

Minister Ferd Grapperhaus maakte vorige week bekend dat er boetes uitgedeeld mochten gaan worden als mensen zich niet aan de regels zouden houden. Afgelopen donderdag 26 maart ging de maatregel formeel in.

Gezond verstand

Tussen donderdag en afgelopen zondag heeft de politie op grond van de noodverordening de maatregelen gehandhaafd en dus daadwerkelijk mensen op de bon geslingerd. 

"De politie handhaaft waar nodig, maar zal altijd eerst mensen aanspreken en een beroep doen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid. Werkt dat niet, gaat de politie over tot handhaving", zegt de politie in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans dat ik een boete krijg en wat zijn de regels?

Vanmiddag meldde de gemeente Den Haag al dat het ging om tientallen boetes. Volgens de Veiligheidsregio Haaglanden, waar steden als Den Haag, Zoetermeer en Delft onder vallen, zijn er bijvoorbeeld ondernemers betrapt. Die hebben vervolgens hun werk neergelegd.

"Het blijft nodig mensen te wijzen op de onaanvaardbare gevolgen van hun gedrag en, als dat niet helpt, hen daarvoor te bestraffen."

Wanneer loop je risico?

Minister Ferd Grapperhaus maakte vorige week bekend dat er een noodverordening komt zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden als mensen zich niet aan de regels houden. Die bedragen zijn niet mis: je kunt een maximale boete van 390 euro krijgen. 

Voor heel Nederland geldt nu een samenscholingsverbod voor meer dan twee mensen die geen afstand van anderhalve meter tot elkaar houden in de openbare ruimte. Die mensen kunnen dus een boete krijgen. Daarop zijn twee uitzonderingen:voor gezinnen en kinderen tot en met 12 jaar, met een volwassen begeleider.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drones roepen mensen op binnen te blijven tijdens lockdown

Vanochtend meldde Meld Misdaad Anoniem dat er in een week tijd meer dan 105 'coronagerelateerde meldingen' zijn gedaan en doorgezet naar de politie. Het meldpunt registreert dit soort meldingen sinds de verscherpte maatregelen op 23 maart van kracht werden.

Dorpskroegen en prostituees

"Mensen melden over anticoronaparty’s die georganiseerd worden in horecagelegenheden, of over de dorpskroeg die stamgasten via de achterdeur naar binnen laat of zelfs een dart- of pooltoernooi organiseert", zei een woordvoerder van het meldpunt. "Verder wordt er gemeld over ondernemers die tegen de regelgeving in openblijven: denk aan sportscholen en nagelstudio’s, tot aan prostituees die gewoon klanten blijven ontvangen."

Melders zijn 'echt verbolgen en boos' dat dit soort activiteiten plaatsvinden. "De betrokkenheid en meldingsbereidheid is daarom hoog."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore