Bloedplasma

Coronapatiënten Erasmus MC krijgen antistoffen van genezen mensen

31 maart 2020 14:40 Aangepast: 07 april 2020 08:32
Bloedplasma-afname bij bloedbank Sanquin. Beeld © ANP

Het Erasmus MC begint deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan coronapatiënten. Wie genezen is van een infectie heeft beschermende antistoffen in het bloed.

Die antistoffen kunnen er mogelijk voor zorgen dat zieke patiënten sneller genezen. De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC), een wettelijk erkende commissie die medisch-wetenschappelijk onderzoek beoordeelt, heeft groen licht gegeven voor dit project.

Het ziekenhuis zoekt mannen die zijn genezen van een bewezen infectie, klachtenvrij zijn, en plasma willen doneren. Zij moeten dus een coronavirustest van de GGD hebben gedaan.

UPDATE 06/04: Het ziekenhuis heeft de oproep inmiddels van de website verwijderd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel mensen kan een coronapatiënt gemiddeld besmetten?

Het is nog niet zeker dat de methode patiënten kan genezen, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders. "We gaan zo snel mogelijk onderzoeken of dit werkelijk zo is", zegt Rijnders.

Plasma is een onderdeel van het bloed. "Het bestaat voornamelijk uit geel vocht en eiwitten, maar dus zonder de bloedcellen", zegt Rijnders. "De antistoffen binden het virus en schakelen het uit. Het is nog niet zeker dat het mensen die corona hebben, kan genezen."

Corona op de ic: zo gaat het eraan toe

Bij het St. Antonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat.

Maar er is hoop, want recent onderzoek in het Erasmus MC liet zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. "En een Chinees onderzoek liet zien dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus."

Volgens het Erasmus MC is deze behandeling veilig. "We weten dat plasma, als je het op de juiste manier afneemt en toedient, een veilige behandelmethode is. Het wordt vaker gebruikt als behandeling voor andere ziekten."

Alleen mannen

Het bloedplasma wordt afgenomen bij bloedbank Sanquin. Het bloed gaat naar een apparaat dat het plasma scheidt van de bloedcellen. Die bloedcellen komt via dezelfde naald weer terug. Rijnders: "Het doneren van plasma is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie. Je merkt er, behalve die prik in je arm, weinig van. Je krijgt alle cellen weer terug en je lichaam vult de stofjes in het plasma snel weer aan."

Donoren moeten zich eerst per mail aanmelden bij het Erasmus MC. Het ziekenhuis zegt dat niet iedereen donor kan worden: alleen mannen kunnen meedoen. Dat komt omdat er bij plasma van vrouwelijke donoren meer kans is op bijwerkingen.

UPDATE 06/04: Ook deze oproep is inmiddels verwijderd.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore