Nederland

Lelystad Airport pas in 2021 open, door coronavirus voorlopig geen overloopluchthaven nodig

31 maart 2020 12:52 Aangepast: 31 maart 2020 12:56
Lelystad Aiport wordt uitgebreid voor vluchten naar populaire vakantiegebieden. Beeld © ANP

Lelystad Airport gaat voorlopig niet open. De opening is met zeker een jaar uitgesteld naar 2021. Het uitstellen van de opening heeft alles te maken met het nieuwe coronavirus.

Het is geen gezondheidskwestie; op Lelystad Airport gebeurt er nog niet zo veel. Het vliegveld in de Flevopolder is bedoeld als overloopluchthaven van Schiphol, maar van overlopen zal op Schiphol dit jaar geen sprake zijn, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. 

Vliegtuigen aan de grond, geen passagiers

De luchtvaartmaatschappijen die Schiphol als basis hebben, focussen zich nu op overleven. Vrijwel alle toestellen staan geparkeerd niets te doen aan de grond. Nog maar tien procent van de vliegtuigen van KLM vliegt. Transavia, TUI en Corendon zijn helemaal gestopt.

De vier Nederlandse maatschappijen hebben samen 300 vliegtuigen. Zeker 150 daarvan blijven voor onbepaalde tijd aan de grond.

Pas als alles weer ‘normaal’ is, en er weer gevlogen wordt, kan er verder worden gegaan met beleid maken voor Lelystad Airport. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: opening Lelystad Airport in 2020 wordt krap

Klein voordeel

De minister ziet een voordeeltje aan het uitstellen van de opening van Lelystad Airport. Dat zorgt er namelijk voor dat tijdelijke laagvliegroutes niet nodig zijn, en dat er meteen duidelijkheid is voor alle partijen. 

Van Nieuwenhuizen schrijft dat de ervaring leert dat luchtvaart snel een negatieve impact van een crisis ondervindt, maar zich ook relatief snel weer herstelt. Ondertussen wordt er wel doorgewerkt aan de opening van Lelystad Airport. Er wordt gewerkt aan het verkrijgen van een natuurvergunning. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore