Door corona-angst

'Hartpatiënten mijden ziekenhuizen, cardiologen bezorgd'

31 maart 2020 01:40
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door de uitbraak van het coronavirus blijven hartpatiënten massaal weg uit het ziekenhuis. Ze mijden ook een bezoek aan de huisarts, tot grote zorgen van cardiologen. "In het kielzog van de coronacrisis kan een volgende golf aan overlijdens ontstaan."

NRC sprak met cardioloog Wilco Tanis uit het HagaZiekenhuis. Hij is normaal druk met telefoontjes van huisartsen die twijfelen of ze een patiënt moeten doorsturen, maar die blijven uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus: voor het eerst in 7 jaar minder vliegtuigpassagiers

Op de afdeling cardiologie in het HagaZiekenhuis kwamen vorige week 70 procent minder patiënten over de vloer. Waarschijnlijk speelt de angst voor het coronavirus een belangrijke rol.

'Niet thuisblijven!'

En dat geeft zorgen bij Tanis: "Wij cardiologen zijn heel erg bang dat mensen thuis een infarct doormaken, omdat ze geen dokter durven waarschuwen of naar de spoedeisende hulp durven komen. Maar mensen met hartproblemen moet juist niet thuisblijven."

Hij is bang dat er na de coronacrisis nog een 'golf van overlijdens' komt. Dat zijn mensen die normaal op tijd geholpen worden, maar nu niet naar de dokter durven te gaan.

Limburgs volkslied gezongen voor stervende coronapatiënt

Verplegers op de corona-afdeling van het Zuyderland Ziekenhuis in Geleen hebben de stervende vader (67) van Melvin toegezongen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: verleng corona-maatregelen tot eind april, beperk toerisme in eigen land

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore