Ga naar de inhoud
Zij houden Nederland draaiende

'Drukker dan met kerst', zegt pakketjesbezorger Alieke

"Mensen zijn dankbaar dat wij nog komen." Beeld © Privéfoto

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag pakketjesbezorger Alieke (47). "Ik heb schrale handen van het ontsmetten."

"Het is drukker dan normaal, net zo druk als met kerst. Mensen doen massaal een beroep op ons om spullen te brengen. Vandaag zetten we zelfs een paar privéauto's in om te bezorgen. Dat komt zelden voor.  

Alleen zie ik andere dingen voorbijkomen dan met kerst, dat is echt grappig om te zien. Heel veel mensen bestellen wc-papier, maar ook dozen vol luiers, desinfecterende zeep, en veel kleding. Maar ook veel fitnessapparaten. Gisteren had ik nog een hometrainer achter in de bus liggen. Aan mij om die zo snel mogelijk, onbeschadigd, af te leveren."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

"Ik vind het wel heerlijk hoor, die drukte. Ik houd van kilometers maken en mensen ontmoeten. Maar ik moet wel continu mijn kop erbij houden. Aanbellen, een paar meter naar achter doen, wachten tot de deur opengaat en dan naar de grond wijzen: 'Ik heb een pakketje voor u en het ligt daar'.

Voordeel is wel: ik heb nog nooit zo veel deuren open zien gaan als sinds de coronacrisis, bijna iedereen is thuis en ook iedereen snapt dat ik afstand moet houden. Prettig werken."

"Ik ontsmet mijn handen ook heel vaak, die zeep gaat nu ook met mij mee de bus in, want ik raak toch deurbellen aan, hè, en ik heb per dag tientallen pakketjes in handen. Alles voor de zekerheid, denk ik dan maar, want je weet gewoon niet met wie je in aanraking komt op een werkdag." 

Niet aan gezicht zitten

"Ik heb even geprobeerd om een tijdje niet aan mijn gezicht te zitten, maar dat is gewoon niet te doen. Dus ik heb nogal rode, schrale handen van al dat ontsmetten, want ik moet toegeven: je wordt er wel een beetje smetvrezerig van. Maar ja. Er zijn ergere dingen."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Doodstil op straat

"Wat fijn is, is dat je minder last van de spits hebt en ander verkeer. Het is doodstil op de straten, dat heb ik nog nooit eerder zo meegemaakt. Maar echt een praatje zit er daardoor ook niet meer in met de mensen, en dat maakt mijn werk in normale periodes toch leuk.

Het gaat eigenlijk, als ik mensen spreek, vooral over corona. Want wat moet je anders vragen? "Nog leuke plannen dit weekend?" Dat zit er niet echt in nu, hè." 

Houvast

"Ik vind het mooi om mensen juist in deze onzekere tijden houvast te bieden. Vooral oudere mensen, of mensen die echt ziek zijn en de deur helemaal niet uit mogen, help ik graag. Ze zeggen wel twee of drie keer dankjewel."

'Al
Aflevering 10:
'Al die mensen op hun buik in bed, griezelig', zegt ic-verpleegkundige Arie

"Hoewel ik een grotere afstand voel tussen mij en de klanten, fysiek, is de dankbaarheid veel groter, merk ik. Dat is best mooi om te merken.

Misschien klinkt het een beetje gek, maar ergens voelt het een beetje alsof wij, de pakket- en postbezorgers, een belangrijk lijntje zijn met de buitenwereld. Nu de mensen niet meer zomaar de deur uit gaan om te winkelen, zijn wij degenen die de winkels naar de mensen toe brengen." 

'Ik
Aflevering 11:
'Ik wil werken. Ik wil helpen', zegt stewardess Tum