Een kopje koffie in de lentezon. Knutselen met je kinderen. Een rondje wandelen door het park. Bordspelletjes. Dat zijn nu de dingen waar de thuisblijvers tijd voor hebben. "We gaan massaal de kleine dingen herwaarderen."
Nu de wereld voor een groot deel stilstaat door de corona-uitbraak, ziet het leven er voor een boel thuisblijvers in Nederland compleet anders uit.
We vroegen op de Facebookpagina van RTL Nieuws naar de kleine dingen waar mensen van genieten, nu ze niet meer de deur uit mogen gaan. En we kregen heel veel reacties op de oproep.
Zo drinkt Debora Hermanie 'normaal' altijd met haar man 'een bakkie' op een terras buiten de deur. "Maar nu maken we dan ons eigen terrasje maar, in de zon."
Samantha Jacobs brengt normaal nooit zo veel tijd met al haar kinderen tegelijk door. "Mijn dochter is altijd ergens spelen, mijn middelste is om de zoveel tijd bij zijn vader, dus zoveel momenten hebben we met z'n allen niet." Maar nu dus wel, en daarom knutselt ze lekker veel met haar kroost.
Mariska Vi heeft ineens tijd om samen te ontbijten met haar gezin. "Zeldzaam, want normaal is het alleen maar jagen in de ochtend om iedereen op tijd buiten te krijgen..." En de dochter van Bauk Eefting bakt meer cupcakes dan normaal.
'Dit is heel mooi'
"Het is heel mooi om te zien dat er zo veel mensen zijn die de kleine dingen van het leven opnieuw weten te waarderen", zegt de Amsterdamse GZ-psycholoog Gijs Coppens. Hij richtte samen met andere psychologen onlangs een coronahulplijn op voor mensen die hun verhaal kwijt willen of hulp nodig hebben.
"Er is een grote groep mensen in Nederland die heel veel moeite heeft met wat er nu gebeurt", stelt Coppens. "Die is groter dan de groep mensen die normaal in ons land psychische problemen heeft."

Maar, zo zegt de psycholoog ook: "Er is ook een grote groep die binnen de grenzen van deze nieuwe, bizarre situatie er het beste van maakt, en er zelfs nog van kan genieten ook."
Het zit in onze natuur, als een automatische reflex, om voor jezelf de meest fijne situatie te creëren. "Dus je ziet dat mensen genieten van het zonnetje, een kop koffie op hun stoep drinken, meer digitaal contact zoeken met elkaar", zegt Coppens. "Ik denk dat dat de beste manier is om met deze periode om te gaan."
Dat betekent niet dat we niet mogen balen van het feit dat we binnen zitten en heel veel dingen niet meer kunnen of mogen. "We krijgen heel veel vragen van mensen die in paniek zijn, of angst voelen voor het virus, of de economische crisis, of hun eigen psyche. Die denken dan: ik word gek'."
'Niets is gek'
Dan zegt Coppens, net als zijn collega's, dat niets gek is. "We zitten met z'n allen in een hele abnormale situatie die nog nooit eerder is voorgekomen, en elke reactie daarop is normaal'."
Coppens probeert mensen dan te leren dat die angst en paniek er mogen zijn, dat mensen zich daar niet voor hoeven te schamen, maar dat het ook goed is om te kijken welke goede, positieve dingen er zijn gebeurd.
Op z'n Cruijffiaans dus eigenlijk: elk nadeel heb z'n voordeel.
Zo geniet Marieke Hoekstra met haar gezin ineens veel meer van de lammetjes die ze hebben gekocht. Het geeft volgens haar 'afleiding, invulling van de dag en plezier' om die diertjes de fles te geven.
Maaike Orsel geeft toe dat ze stiekem toch ook wel geniet als thuisblijfmoeder, nu ze niet op haar werk hoeft te verschijnen. "Dat heb ik altijd al willen zijn... Zolang het kan, geniet ik er optimaal van."
Een beetje hulp
Maar wat nou als het niet lukt? Die kleine dingen waarderen? "Je kunt het jezelf leren, of daar hulp bij zoeken", zegt GZ-psycholoog Coppens. "Wat je kan doen, is kijken naar de dingen die je doet, en waar je je prettig door voelt. Schrijf op: waar heb je vandaag van genoten? Of: welke momenten zou je meer willen? Waar ben je dankbaar voor?"
Waar hij mee zeggen wil: dat genieten is er soms al wel, maar we staan er niet altijd bij stil. "Het contact van de caissière bij de Albert Heijn kan heel waardevol zijn, het kassameisje dat nog steeds achter de kassa zit en je vriendelijk te woord staat, maar misschien zie je het niet."
Probeer stil te staan bij de positieve ervaringen, adviseert Coppens. "Dan is het makkelijker deze periode door te komen."
Wat veel mensen ook waarderen: dat er minder tijdsdruk is.
"Lekker alles op z'n gemakje", schrijft iemand. Een moeder schrijft dat allebei haar zoons adhd hebben, en genieten dat ze niet elke morgen vroeg op hoeven. "Samen een film kijken zonder vroeg naar bed te hoeven."
Elke dag naar het bos
Stilte is ook iets waar mensen ineens van genieten. "Van de blauwe lucht zonder overvliegend verkeer!", schrijft iemand. En ook: de stilte op straat. "Ik woon naast een school", schrijft Brigitte van Mechelen. "Ik geniet! Zonnetje, opbloeiende lente en de stilte buiten."
Chantal Lavieren gaat elke dag naar het bos en geniet ervan dat ze geen mensen tegenkomen.
Er worden bovendien veel moestuintjes volgeplant, tuinen opnieuw ingericht, en spelletjes gespeeld in diezelfde tuinen. Karin Sloothaak schrijft dat haar kind elke dag buiten zijn om zogenoemde 'tuinopdrachten'. Heeft ze zelf bedacht voor haar dochter Lyse (4). 'Teken een rechthoek en kleur hem in met vier kleuren', bijvoorbeeld. Karin: "Heel erg leuk om te doen!"
We worden creatief
"Mensen worden creatief", zegt Coppens. "En dat is heel mooi om te zien, die veerkracht. Ik denk dat het goed is om die kant te blijven belichten: dat er ook mooie dingen voortkomen uit deze situatie."
We worden volgens Coppens allemaal weer een beetje gereset, op die manier. "Daar is niets mis mee."