Gestolen voor criminelen

'Kunstroof Singer Laren doet denken aan diefstal uit Van Goghmuseum'

30 maart 2020 16:05 Aangepast: 30 maart 2020 16:27
Politieonderzoek bij het Van Goghmuseum in 2002. Beeld © ANP

De diefstal van een schilderij van Vincent van Gogh uit museum Singer Laren, doet kunstdetective Arthur Brand terugdenken aan een bekende kunstroof uit 2002. Bij die roof uit het Van Goghmuseum in Amsterdam werden destijds twee werken gestolen door Octave Durham, een bekende crimineel die in 2017 publiekelijk excuses aanbood voor de diefstal.

Durham had de werken gestolen om ze vervolgens te verkopen in het criminele milieu. Hij had een koper gevonden in Heinekenontvoerder Cor van Hout, zodat die ze zou kunnen ruilen met justitie voor strafverkorting. Maar omdat Van Hout één dag voor de verkoop werd geliquideerd, ging de koop niet door.

Strafvermindering

Durham verkocht de werken daarom aan een Italiaanse maffiabaas. Die heeft de verstopplaats van de schilderijen onthuld in ruil voor strafvermindering. Beide schilderijen hangen weer in het Van Goghmuseum.

De gestolen schilderijen uit het Van Goghmuseum doken in 2016 op in Italië. De gestolen schilderijen uit het Van Goghmuseum doken in 2016 op in Italië.

Brand denkt dat de rovers van de Lentetuin (1884) mogelijk eenzelfde scenario in gedachten hebben: het schilderij doorverkopen aan criminelen, zodat zij het vervolgens kunnen inzetten voor strafvermindering.

Brand is gespecialiseerd in het onderzoeken naar gestolen en verdwenen kunstwerken. Zo vond hij in 2016 de 24 schilderijen terug die in 2005 waren gestolen uit het Westfries Museum. En vorig jaar nog achterhaalde hij een gestolen schilderij van Pablo Picasso.

De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884) De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884)

De Lentetuin (voluit 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar') is in ieder geval niet gestolen door Durham, zegt Brand. "Ik kan niet zeggen waarom, maar dat weet ik zeker. Hij heeft me vanmiddag nog geappt." 

Verjaardag

"Het is erg treurig dat dit werk is gestolen. Het kan binnen drie maanden alweer worden teruggevonden, maar het kan ook zomaar twintig jaar stil worden. Niemand zag deze kunstroof aankomen, maar de jacht op de dieven is bij dezen geopend", zegt Brand. "Van Gogh zou vandaag trouwens jarig zijn geweest…"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gogh-dief maakt alsnog excuses aan museum

Bruikleen

Singer Laren had het schilderij van Van Gogh in bruikleen van het Groninger Museum. In het museum hangen verder werken van onder anderen Piet Mondriaan en Jan Toorop. Ook staat een van de vijftig originele afgietsels van De Denker door Auguste Rodin in het museum.

"Deze diefstal is voor ons allen, ook onze collega's van het Singer Laren, een grote schok", zegt directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. "We hopen dat het werk zo snel mogelijk en onbeschadigd terugkomt. Wat kan ik nog zeggen? Het is heel bitter."

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William (1868 - 1943) en Anna Singer (1878 - 1962). Het bevat naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier.

De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore