Diefstal

Kunst geroofd bij inbraak museum Singer Laren

30 maart 2020 13:29 Aangepast: 30 maart 2020 13:30
Beeld © RTL

Bij museum Singer Laren in Laren (Noord-Holland) is afgelopen nacht ingebroken. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat er stukken zijn gestolen. Een van hen spreekt over de diefstal van een 'topstuk'. De politie wil dat niet bevestigen.

In het museum hangen schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan en Jan Toorop. Ook staat een van de vijftig originele afgietsels van De Denker door Auguste Rodin in het museum. Vanwege de coronacrisis is het Singer Laren al enige tijd gesloten voor publiek.

De politie en Singer Laren komen vanmiddag met meer informatie. "De politie moet nu in alle rust haar werk kunnen doen", zegt een woordvoerster van het museum. "Ik kan bevestigen dat er een inbraak heeft plaatsgevonden, maar in belang van het onderzoek kan ik daar verder geen uitspraken over doen."

"Meestal zijn de daders professionals die maar twee of drie minuten binnen zijn", zegt kunstdetective Arthur Brand. "Ze gaan goed voorbereid naar binnen met een strak schema en stopwatches."

Diefstal zelden op bestelling

Er zijn doorgaans drie mogelijke redenen voor een kunstroof, schetst Brand. Dieven kunnen een werk stelen om het vervolgens terug te verkopen aan het museum. Een andere mogelijkheid is dat het gestolen wordt als betalingsmiddel in de onderwereld. En ten slotte kan het worden gebruikt als drukmiddel voor strafvermindering. Een crimineel kan bij een dreigende celstraf de verstopplaats van het kunstwerk onthullen in ruil voor strafverkorting.

Volgens Brand wordt kunst maar zelden op bestelling gestolen. "Meestal wordt het geroofd en bekijken de dieven dan pas wie er mogelijk geïnteresseerd is. Soms wordt het zelfs vernietigd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunstdetective Brand vindt gestolen dichtbundel, met Iraanse geheime dienst op de hielen

In 2007 werd ook al eens ingebroken bij Singer Laren. Toen werden bijna alle beelden uit de beeldentuin gestolen, waaronder De Denker. Twee dagen later werd die alweer teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.

Collectie Singer

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William (1868 - 1943) en Anna Singer (1878 - 1962). Het bevat naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier.

De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore