Niet voorradig

Meldpunt geopend voor medisch personeel zonder beschermende middelen

30 maart 2020 06:00
Zorgmedewerkers maken zich zorgen over hun eigen gezondheid. Beeld © ANP

Overal in het land maken verpleegkundigen en verzorgenden zich zorgen om beschermende middelen. Er zou niet genoeg voorraad zijn of de beschermende middelen zouden niet van de juiste kwaliteit zijn. Om de problemen in kaart te brengen, komt er een meldpunt.

Dat meldt NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden. De beroepsvereniging heeft een meldpunt in het leven geroepen om in kaart te brengen waar de problemen zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid onnodig traag met aanschaf mondkapjes'

Volgens NU'91 maken verpleegkundigen en verzorgenden zich zorgen om hun eigen gezondheid. "Door het gebrek aan de juiste gecertificeerde beschermingsmiddelen, lopen zij continu het risico om zichzelf en hun omgeving te besmetten met het coronavirus", schrijft de organisatie.

Nijpend tekort

Sinds twee weken is er in de zorg een nijpend tekort aan mondkapjes en andere beschermende middelen. Eerder deze week bleek dat de Nederlandse overheid onnodig traag is met de aanschaf van mondkapjes.

600.000 mondkapjes afgekeurd

Ook werd duidelijk dat een lading mondkapjes vanuit China kwalitatief onder de maat was. De 600.000 mondkapjes moesten worden afgekeurd.

De minister van Medische Zorg, Martin van Rijn, liet gisteren weten dat hij daar een gesprek over had gehad met de Chinese ambassadeur in Den Haag. "We werken samen om te zorgen dat alle beschermingsmiddelen aan de kwaliteitseisen voldoen", schreef de minister.

Ministerie voor Volksgezondheid

Later deze week heeft beroepsvereniging NU'91 een gesprek met het ministerie voor Volksgezondheid. De reacties bij het meldpunt moeten tegen die tijd inzichtelijk hebben gemaakt waar in Nederland de grootste tekorten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Philips: 'Nederland vroeg twee weken geleden om beademingsapparatuur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore