Topman Philips

Topman Philips: 'Nederland vroeg twee weken geleden om beademingsapparatuur'

30 maart 2020 03:18 Aangepast: 30 maart 2020 09:22
Medische apparatuur van Philips. Beeld © ANP

Volgens de topman van Philips, Frans van Houten, heeft Nederland pas twee weken geleden beademingsapparatuur bij Philips besteld. Toen het verzoek van Nederland binnenkwam was de voorraad van het bedrijf al aan andere landen verkocht.

Dat vertelde Van Houten gisteravond aan tafel bij de talkshow Op1. In januari en februari werden duizenden beademingsapparaten aan China geleverd, vervolgens bestelde Italië veel apparatuur. "En toen was de voorraad op", vertelt Van Houten.

'Niet scherp genoeg naar China gekeken'

De topman wil niet zeggen of de bestelling van Nederland te laat kwam. Wel zegt hij: "Heel de wereld heeft niet scherp genoeg naar China gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen."

Bekijk het gesprek hier:

Philips heeft tot nu toe honderd beademingsapparaten aan Nederland geleverd. Er zijn er in totaal duizend besteld. Het is nog niet duidelijk hoe snel Philips die kan leveren. "Daar krijg je slapeloze nachten van", geeft Van Houten toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Marco bereidt zich voor op piek: 'Code zwart? Dan moet ik misschien nee verkopen'

Normaal duur het een jaar

Normaal duurt het volgens Van Houten ongeveer een jaar voordat de apparatuur geleverd kan worden. Nu probeert Philips binnen enkele weken te leveren.

Niet alleen de topman slaapt slecht van de situatie, ook de medewerkers die de beademingsapparaten maken vinden het lastig dat ze niet snel kunnen leveren. "Die voelen dit persoonlijk", vertelt Van Houten. "De mensen weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk."

Corona op de ic: zo gaat het eraan toe

Het aantal coronapatiënten in Nederland blijft stijgen, ziekenhuizen door het land maken zich op voor topdrukte. Bij het St. Antonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat. De beelden zijn afkomstig van het ziekenhuis zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van