Nieuwe berekening

RIVM verwacht toch meer coronapatiënten op intensive care

29 maart 2020 19:34 Aangepast: 20 mei 2020 13:03
Een verpleegkundige op een ic-afdeling Beeld © EPA

Het aantal bedden dat woensdag beschikbaar zou zijn voor de intensive care, moet mogelijk op korte termijn worden verdubbeld. Het RIVM verwacht op basis van berekeningen dat het aantal coronapatiënten half april uitkomt op 2500. Dat is meer dan vorige week werd verwacht.

Vorige week werd nog rekening gehouden met een lager aantal benodigde IC-bedden voor coronapatiënten. Het verschil wordt verklaard door het feit dat patiënten langer op de intensive care worden behandeld dan vooraf werd gedacht: gemiddeld 23 dagen in plaats van 10 dagen. 

'Scenario niet uitgekomen'

Volgens een woordvoerder van het RIVM zijn de 'meest positieve scenario's van vorige week niet uitgekomen'. Daardoor worden de minder positieve scenario's meer aannemelijk. Het RIVM houdt er daarom rekening mee dat het aantal benodigde intensive care-bedden de huidige capaciteit gaan overstijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabantse ziekenhuizen: 'Het blijft kritiek, maar we zijn niet pessimistisch'

Dat het RIVM de ligtijd van patiënten eerder anders inschatte, heeft te maken met de ervaringen die artsen nu opdoen met coronapatiënten. "We hebben inmiddels geleerd dat de ligduur meer is dan eerst. We leren van de groep coronapatiënten die nu op de intensive care ligt", zegt een woordvoerder.

Op dit moment wordt gewerkt aan de uitbreiding van de capaciteit van intensive care-bedden. Woensdag moeten 1600 ic-bedden gereed zijn. Daarvan zijn er ook circa 575 voor patienten die om een andere reden op de intensive care worden behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciale afdeling voor stervende coronapatiënt: 'Hier is tijd voor waardig afscheid'

Verder uitbreiden

In het debat met de Tweede Kamer vertelde Minister Hugo de Jonge dat uitbreiding naar 2000 IC-bedden niet zomaar geregeld is. "Als je heel precies kijkt naar bedden en beademingsapparatuur, is die 2000 op dit moment niet zonder meer te realiseren. Dat is echt afhankelijk van een aantal apparaten die er nog niet zijn, die er nog niet staan." 

Nu blijkt dus dat er mogelijk fors moet worden opgeschaald in capaciteit op de intensive care-afdelingen.

Groei vlakt af

Toch ziet het RIVM ook lichtpunten: "De stijging van ziekenhuisopnames vlakt af. Het aantal ziekenhuisopnames in Brabant lijkt over zijn piek heen." Ook ziet het RIVM dat het aantal besmettingen door één patiënt, af lijkt te nemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore