Coronavirus

Brabantse ziekenhuizen: 'Het blijft kritiek, maar we zijn niet pessimistisch'

29 maart 2020 17:47
Een coronapatiënt op de intensive care Beeld © ANP

De Brabantse ziekenhuizen hebben een spannend weekend achter de rug. De groei van het aantal nieuwe patiënten dat met het coronavirus wordt opgenomen in een van de elf ziekenhuizen in de provincie, vlakt af. Toch is het nog te vroeg om te juichen: het aantal opnames op de intensive care groeit wel nog steeds.

"Momenteel is zo'n 70 procent van de intensive care-capaciteit in Brabant bezet", zegt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant. Voor een deel gaat het ook om patiënten die om een andere reden op de intensive care zijn opgenomen. 

Afvlakking

Brabantse ziekenhuizen kunnen de drukte nog aan. "Wij hebben nog extra ruimte en we zullen komende week zien of we het daarmee redden", zegt Berden. Hoewel de groei van het aantal ziekenhuisopnames hier afvlakt, geldt dat nog niet voor de opnames op de IC. "Daar verwachten we ook de komende dagen nog groei."

"De kritische grens is zeker in zicht, maar we zijn niet pessimistisch", zegt Berden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curaçao per direct in lockdown

Toch is het aantal ziekenhuisopnames een belangrijke graadmeter voor de ziekenhuizen om de verwachtingen voor de intensive care op te baseren. Als minder mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, stromen er enkele dagen later ook minder patiënten door naar de intensive care. 

Verwachtingen

De ziekenhuizen kijken qua verwachtingen niet heel ver vooruit. Berden: "Het is heel moeilijk te voorspellen, zeker als het gaat over vier dagen vooruit of meer. We kijken heel secuur naar welke patiënten zo goed zijn dat ze van de IC kunnen, zodat we maximale capaciteit houden. Door het terugbrengen van het aantal operaties creëren we ook ruimte. Elke dag moeten we berekenen."

Landelijk liggen nu zo'n 974 patiënten met corona op de intensive care. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore