Ga naar de inhoud
Corona-brandhaard

Geen extra check op Schiphol voor passagiers uit New York

Drukte bij een bagageband op Schiphol. Beeld © ANP

Passagiers die aankomen op Schiphol na een vlucht vanuit de Amerikaanse staat New York, dat hard getroffen is door de uitbraak van het coronavirus, worden niet extra gecontroleerd wanneer ze voet zetten op Nederlandse bodem.

Hun temperatuur wordt niet gemeten, ook wordt niet gevraagd of zij (milde) klachten hebben. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol tegen RTL Nieuws. "Dat is op dit moment het beleid in Nederland. Dat beleid wordt bepaald door de overheid, niet door Schiphol."

Vliegverkeer
Lees ook:
Vliegverkeer op z'n gat: Schiphol sluit 5 van de 7 pieren

New York is hard getroffen door de virusuitbraak. Van de ruim 2000 doden die in de VS zijn gevallen door het longvirus, zijn er ruim 700 in deze staat geregistreerd.

Zorgen bij vakbond

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) heeft haar zorgen geuit over het blijven doorvliegen op New York. "We hebben tegen KLM gezegd dat het onverantwoord is dat deze bestemming nu nog zeven keer per week wordt aangevlogen. Het gaat om de sterk verhoogde kans dat we passagiers met corona vervoeren en daarmee het cabinepersoneel blootstellen aan een niet uit te leggen risico."

Aalsmeerbaan
Lees ook:
Aalsmeerbaan Schiphol tijdelijk parkeerplaats voor vliegtuigen

De vakbond wil dat New York wordt toegevoegd aan het rijtje risicolanden, waarvoor een landingsverbod geldt. Op dit moment worden vluchten uit China (inclusief Hongkong), Italië, Iran, Spanje, Oostenrijk en Zuid-Korea geweerd. Als het aan de VNC  ligt, wordt New York daar dus aan toegevoegd.

Dagelijkse vluchten

Er zijn voor de komende week nog dagelijks vluchten gepland van en naar New York. Als passagiers aankomen in Nederland, moeten zij zich houden aan de voorschriften van het RIVM, zoals 1,5 meter afstand houden en niet met meer dan drie mensen samenscholen. Verder worden zij niet extra gecontroleerd.

Op social media vragen mensen zich af waarom de passagiers die afkomstig zijn uit New York, bij aankomst niet gecheckt worden.

Of een land een risicoland is of niet, wordt bepaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM. Vooralsnog worden de Verenigde Staten niet zo bestempeld.

Een woordvoerder van het RIVM zegt: "Het hele maatregelenpakket zoals we dat hebben, gaat ervan uit dat mensen met klachten thuisblijven. Dat geldt ook voor mensen die komen uit New York. Er is ook geen aanvullend advies: het geldt dat iedereen met de lichtste klachten binnen moet blijven."