Ga naar de inhoud
Coronavirus

Baby in VS met coronabesmetting overleden

Archieffoto Beeld © iStock

In de Amerikaanse staat Illinois is een baby gestorven die besmet was met het coronavirus. De plaatselijke gezondheidsdienst bracht in een verklaring naar buiten dat een 'uitgebreid onderzoek' licht moet werpen op de exacte doodsoorzaak. Het kind was nog geen jaar oud.

Gouverneur Jay Robert Pritzker van Illinois liet weten geschokt te zijn. "Ik weet hoe moeilijk dit nieuws kan zijn, vooral omdat het over zo'n jong kind gaat", zei hij tijdens een persconferentie. "Het is vooral verdrietig voor de familie van dit kleine kind. We moeten treuren."

Eerste overlijden

Tot nu toe zijn baby's wel besmet geraakt, maar is zover bekend was geen enkele overleden aan de gevolgen van het longvirus. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, chronisch zieken en ouderen lopen extra risico te overlijden als ze geïnfecteerd raken.

Niet
Lees ook:
Niet veel kinderen hebben corona, maar Medina (1) ligt ermee in het ziekenhuis

Ook in Nederland zijn jonge kinderen besmet door het virus. In de meeste gevallen levert het slechts milde klachten op of zullen ze niet eens merken dat ze ziek zijn, maar tot vorige week moesten zeker twaalf kinderen van 0 tot 4 jaar worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Zuurstof

Een van hen is de 1-jarige Medina. Ze ligt aan het zuurstof in het Alrijne-Ziekenhuis in Leiderdorp, vertelde haar oma Brigitte vorige week aan RTL Nieuws. "De angst die we nu voelen, is verschrikkelijk." Die dag kreeg Medina twee liter zuurstof toegediend. 

Volgens Brigitte is het belangrijk dat ouders van kinderen beseffen dat de gevolgen ook voor kinderen groot kunnen zijn. "Ga spelletjes spelen, zingen, maak het gezellig in huis zodat kinderen zich niet gaan vervelen, maar blijf binnen. En als je dan een frisse neus wilt halen, doe dat dan ergens waar niemand anders is." 

Hoeveel kinderen hebben het coronavirus in Nederland?

Het RIVM publiceerde gisteren cijfers met informatie over de leeftijd van coronapatiënten in Nederland. Hieruit bleek dat tot nu toe 31 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar ziek zijn geworden door corona. 18 van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

In de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar werden 8 kinderen ziek, van wie er één naar het ziekenhuis moest. In de leeftijdscategorie van 10 tot en met 14 ging het om 31 zieke kinderen, van wie er 4 naar het ziekenhuis moesten. In de categorie 15 tot en met 19 jaar werden meer kinderen ziek: 52 tieners in totaal, van wie er 7 naar het ziekenhuis moesten.

Geen enkel kind is tot nu toe overleden aan het coronavirus in Nederland. Daarnaast benadrukt het RIVM dat de meeste jongeren bij een besmetting nauwelijks klachten krijgen. Zo zullen de meeste jongeren niet eens merken dat ze ziek zijn, als ze besmet zijn met het virus.