Coronavirus

Nu ruim 900 coronapatiënten op intensive care-afdelingen

28 maart 2020 22:01 Aangepast: 29 maart 2020 09:01
Een verpleegkundige draagt een mondkapje op een ic-afdeling Beeld © EPA

Meer dan 900 coronapatiënten liggen nu op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Het gaat om 913 mensen. De Nederandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) meldt al enkele dagen dat het aantal beschikbare bedden op de ic-afdelingen 'gering' is. De ziekenhuizen zijn bezig het aantal ic-bedden uit te breiden en kunnen de aanwas van ernstige corona-zieken nu nog aan.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws via ons liveblog:

Ook Spanje verder op slot na recordaantal doden door corona

Iwan van der Horst, hoofd ic-afdeling in Maastricht en NVIC-bestuurslid, zei gisteren dat het er volgende week om kan gaan spannen of er voldoende personeel, bedden en apparatuur beschikbaar zijn. 

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vertelde donderdag in de Tweede Kamer dat het aantal ic-bedden komende week wordt verhoogd tot ongeveer 1600. Dat zou genoeg moeten zijn om de door het RIVM verwachte toestroom van nieuwe coronapatiënten op te kunnen vangen.

Dood door thuisdokteren

Sommige mensen gaan thuis aan de slag met allerlei thuismedicatie, maar dat loopt niet altijd goed af.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat meer dan duizend coronapatiënten er op 1 april dusdanig slecht aan toe zijn dat ze ic-zorg nodig hebben. Dan moeten er voldoende ic-bedden en beademingsapparatuur beschikbaar zijn. Mensen met corona die er slecht aan toe zijn, worden vaak twee tot drie weken aan de beademing gelegd.

Het coronavirus heeft in Nederland inmiddels 639 levens geëist. Sinds gisteren overleden 93 mensen. 9762 mensen zijn volgens het RIVM besmet. De afgelopen 24 uur kwamen er 1159 meldingen van positieve tests bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid onnodig traag met aanschaf mondkapjes'

Voorheen werden de cijfers over de intensive care gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Die verwijst vanaf nu naar de NICE. Omdat de vereniging is overgestapt op een andere telmethode, is het cijfer niet vergelijkbaar met dat van gisteren. Toen lagen er 873 coronapatiënten op de intensive care.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore