Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Coronavirus

Honderdduizenden mondmaskers teruggeroepen uit ziekenhuizen

28 maart 2020 20:53 Aangepast: 29 maart 2020 09:01
Het verdachte duo verkocht 11 miljoen mondkapjes, maar leverde er geen een. Beeld © ANP

Honderdduizenden mondmaskers die van China naar Nederland zijn geïmporteerd, blijken niet te voldoen aan de kwaliteitseisen. De inspectie heeft ze daarom teruggeroepen.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van de NOS. De maskers waren al verdeeld over ziekenhuizen.

Ernstig ziek

Het gaat om 600.000 maskers. Dat is bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers. Dat zijn maskers die worden gebruikt om ernstig zieke patiënten met een covid-infectie te behandelen. 

Onderzoeksorganisatie TNO keurde de maskers af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Zo passen ze niet goed om het gezicht en functioneren de filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden niet goed. En dat is gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen. Of de mondkapjes al gebruikt zijn in het ziekenhuis, is niet bekend. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt 'met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen beschikbaar te krijgen'. Dat is lastig omdat er in de hele wereld een grote vraag is naar mondmaskers met het juiste beschermingsniveau.

Door die tekorten kan het voorkomen dat er alleen beschermingsmiddelen beschikbaar zijn die niet aan de hoogste standaarden voldoen, zegt het ministerie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hergebruik mondkapjes mogelijk door ontsmetting met uv-licht

Volgens het ministerie is afgelopen zaterdag een eerste zending van een Chinese fabrikant deels uitgeleverd. "Het gaat hier om maskers met een KN95-kwaliteitscertificaat. Het ministerie van VWS ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria. Een deel van deze zending is uitgeleverd aan zorgaanbieders, de rest van de lading is direct on-hold gezet en is niet verder verspreid."

Extra test

Ook uit een tweede test bleek dat de maskers niet voldoen aan de kwaliteitsnorm. "Er is nu besloten om deze hele zending niet meer in te zetten. Nieuwe zendingen zullen een extra test ondergaan."

Er bestaat al langer een tekort aan goede mondmaskers. Ondernemers stelden eerder al tegenover RTL Nieuws dat het ministerie voor Volksgezondheid veel te langzaam handelt bij het inkopen van mondkapjes. Daardoor zou het tekort momenteel onnodig groot zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore