'Vreselijk, zo mooi'

Verpleging op corona-afdeling zingt stervende vader (67) van Melvin toe

28 maart 2020 15:17 Aangepast: 28 maart 2020 15:39
Verpleegkundigen uit het Zuyderland Ziekenhuis zingen Ruud (67) toe. Beeld © Melvin Lemmerling

De vader van Melvin Lemmerling was een geboren en getogen Limburger. Een man die graag een Limburgs mopje zong tijdens carnaval. Maar in de laatste uren van zijn leven hadden zijn longen daar vanwege het coronavirus simpelweg geen kracht meer voor. Verpleegkundigen van het Zuyderland Ziekenhuis in Geleen besloten daarom de rollen om te draaien. Zij zongen hem in zijn allerlaatste uren toe.

"Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord", klonk het deze week in het Limburgse ziekenhuis. Ruud Lemmerling zag op dat moment zeker zes verpleegkundigen voor zijn kamer staan. Ze zongen samen het Limburgse volkslied, een dierbaar nummer voor Ruud. Hij glimlachte, zo zag de verpleger die aan zijn bed zat. Het maakte alles wat draaglijker, hoorde zoon Melvin later.

Melvin was zelf niet bij het ontroerende moment aanwezig, daarom werd alles gefilmd. Aanvankelijk mocht de zoon van Ruud niet in het ziekenhuis komen, later werden de regels versoepeld maar wilde zijn vader het zelf niet meer. "Mijn weerstand is laag, hij wilde niet dat ik het ook zou krijgen. We besloten samen dat het beter was om weg te blijven", vertelt Melvin aan RTL Nieuws.

In februari al de eerste klachten

Ruud was besmet met het coronavirus. De klachten begonnen op 28 februari al, maar werden toen niet opgemerkt als signalen van het coronavirus. Begrijpelijk, zegt Melvin, maar het is hem waarschijnlijk nu fataal geworden. "Hij heeft er eigenlijk te lang mee rondgelopen, tot het echt niet meer ging. Hij had koorts, moest veel hoesten, kreeg uitvalverschijnselen."

Melvin met zijn vader Ruud Melvin met zijn vader Ruud

Bijna drie weken later, op 18 maart, werd Ruud opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Melvin stond hij toen al met 4-0 achter. "Een dag later werd hij positief getest. Dat kwam als een mokerslag binnen. Vooral omdat we wisten: als hij naar de intensive care zou moeten, zou hij het niet overleven." De Limburger was niet ziek, ze hadden nooit gedacht dat hij vroeg zou komen te overlijden, maar Ruud had wel een medische geschiedenis.

'Gevochten tegen die ziekte'

Het ging op en af met Ruud, de ene dag had hij een opleving, de andere schreeuwde hij het uit van de pijn. "Mijn vader heeft echt gevochten tegen die ziekte. Hij kreeg soms zo weinig lucht, zijn zuurstofgehalte in zijn bloed was zo laag. Hij belde mij donderdag op om te zeggen dat het echt niet meer ging, dat hij het op ging geven. Dat ging door merg en been."

Ruud en Melvin hebben via Facetime afscheid van elkaar kunnen nemen. "Maar ik bleef zeggen tegen hem dat het goed zou komen. Ik wist dat ik stond te liegen, maar het gaf hem kracht."

'Alleen maar staan huilen'

In de nacht van woensdag op donderdag is Ruud op 67-jarige leeftijd overleden. Gisteren ontving Melvin het filmpje waarop te zien was hoe het verplegend personeel zijn vader zo liefdevol heeft toegezongen. "Vreselijk, zo mooi. Ik heb alleen maar staan huilen. Nog steeds trouwens."

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

RIVM: dodental door corona met 93 toegenomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore