Ga naar de inhoud
Nederland

Philips levert eerste 100 beademingsapparaten voor extra IC-bedden, 900 volgen snel

Een verpleegkundige op een ic-afdeling Beeld © EPA

Philips levert in de komende weken 1000 beademingsapparaten en 1000 patiëntenbewakingssystemen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De eerste levering van 100 beademingsapparaten is vandaag vanuit de Verenigde Staten afgeleverd.

De apparaten zijn belangrijk bij de zorg voor patiënten die Covid-19 hebben opgelopen en in het ziekenhuis liggen. De apparatuur wordt in opdracht van het ministerie over verschillende ziekenhuizen van Nederland verdeeld. Met de apparaten kan de capaciteit van de Intensive Care worden opgehoogd.

Philips heeft nu 100 systemen geleverd. De rest volgt de komende weken, zegt woordvoerder Steve Klink tegen RTL Z. "We hebben de productie al opgeschroefd en willen nog verder opschroeven. Maar er is veel vraag. Als er twee landen honderd systemen nodig hebben, dan leveren we aan beide vijftig. De rest komt zo snel mogelijk. We werken er dag en nacht aan."

Alles op alles

Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, heeft de eerste levering in ontvangst genomen. "Het kabinet zet alles op alles om de IC-capaciteit met beademingsapparatuur zoveel mogelijk te vergroten. Daarom is deze levering van beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen ontzettend belangrijk. Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen", aldus Van Rijn.

Volgens de ceo van Philips Benelux, Henk Valk, zijn er nu 150 normale ziekenhuisbedden omgebouwd tot IC-bedden. Dat moeten er nog meer worden.

 

De
Lees ook:
De wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?

Tekort dreigt

Er dreigt een tekort aan bedden op de intensive care. Daarvoor waarschuwde voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) de Tweede Kamer. 

De verwachting is dat het aantal patienten op de ic zal oplopen. "Daarom worden er maatregelen getroffen. Het is de vraag of we volgende week woensdag klaar zijn. Alles kraakt op het moment", zei Gommers een paar dagen terug. 

Ernst Kuipers, van het landelijk netwerk acute zorg (LNAZ) zei gisteren dat er nu ongeveer 1450 ic-bedden zijn. Komende zondag moeten dat er 1600 zijn. 

Piek wordt in mei verwacht

Het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg nodig heeft, piekt pas eind mei. Dat komt doordat mensen die intensieve zorg nodig hebben vaak voor langere tijd op de ic verblijven.

De voorspelling is dat er begin mei 1700 coronapatiënten en 500 andere patiënten op de intensive care liggen. Voor die tijd hoopt Gommers over meer bedden te beschikken.

Vereniging
Lees ook:
Vereniging intensive care: spannend of er volgende week genoeg bedden zijn