Ga naar de inhoud
Leuke avond ondanks corona

Pubquizzen vanuit huis: 'Gezellig met je vrienden en een biertje'

Meedoen aan de online pubquiz

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Geen sport meer, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie proberen te maken maken. Vandaag het zevende initiatief uit de serie: pubquizzen vanuit huis.

"Een pubquiz is in essentie naar het café gaan en een leuke avond hebben", zegt Peer Jochems (40) van Pubquiz.nl. Toen het café verboden terrein werd, wilde hij met collega Jurjen Dijkstra wat nieuws verzinnen. "Toen kwam Jurjen met het idee om een online pubquiz te maken. Aan de eerste editie hebben zo’n 200 mensen meegedaan, maar het is vooral belangrijk dat de sfeer goed is.

Elkaar helpen

Het aantal deelnemers is inmiddels vertienvoudigd. "We krijgen veel positieve reacties terug. Iemand bedankte ons zelf voor het redden van zijn vriendschappen. Door de pubquiz kon hij via Skype toch gezellig met zijn vrienden een quiz maken en een biertje doen."

Ook wordt de quiz zelf steeds professioneler. "De leaders zijn ingesproken door Gerard Ekdom en aantal muzikanten maakt de muziekronde. De muzikanten hebben nu weinig werk, dus helpen we elkaar een beetje."

De pubquiz is niet alleen opgezet voor de goede sfeer. "De mensen die het nu extra zwaar hebben zijn de mensen in de zorg. Als je mee wilt doen aan de pub quiz kun je een vrijwillige bijdrage doen. Dat geld willen we gebruiken om de zorgverleners te helpen in deze moeilijke tijd. We hebben gisteren bijvoorbeeld vijf pubquiz-avonden weggegeven aan zorgorganisaties."

Steun de horeca

Jeroen Brouwer en zijn twee broers van De Andere Quiz zagen een ander probleem. "Mensen kunnen onze pubquiz niet meer spelen, maar de horecazaken zijn ook dicht. Zij kunnen dus geen geld meer verdienen." Daar bedachten de drie broers wat op. "Je kunt bij onze quiz doneren aan je favoriete stamkroeg."

"Geld verdienen wilden we niet, we moeten ervoor zorgen dat de mensen thuis wat te doen hebben. Door dit idee kun je bijdragen aan de horeca, je hebt wat te doen met je vrienden en je doet het vanuit huis." Inmiddels is er 30.000 euro opgehaald voor de stamkroegen in Nederland. "Stamkroegen die hier niks vanaf weten, krijgen ineens een mail, dat ze een donatie hebben gekregen. En sommige horecalocaties bellen ons bijna huilend op dat ze zo blij zijn met dit initiatief."

Eerder in deze serie:

  1. Het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum: "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken"
  2. Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers:  "Echt geweldig. Mensen wilden graag weten waarom wij dit deden. Dan zeiden wij dat alles zo negatief is de laatste tijd, je moet elkaar er doorheen helpen."
  3. Pianoleraar Frank Antens vraagt iedere dag buurtbewoners een verzoeknummer in te sturen in de buurtapp. Vervolgens kiest hij er eentje uit en speelt hij het op zijn piano
  4. Deze chef-kok helpt bij simpel en gezond koken tijdens de crisis. "Ik moest me wel inhouden om het niet te lastig te maken." Zijn filmpjes worden goed bekeken.
  5. Ondernemers uit Stadskanaal hebben een eigen bezorgdienst opgezet. En met succes. "De inwoners hebben Bol.com niet meer nodig." 
  6. Oma's in tranen want ze mogen hun kleinkinderen niet meer zien. Gelukkig hebben de kleinkinderen iets bedacht om hun op te vrolijken: een spandoek. 

Ook aan ouderen wordt gedacht

Ook Frank Verheijen van The Quiz Twins kwam met een bijzonder initiatief. "Ik zag veel berichten voorbijkomen van eenzame ouderen." Normaal gesproken verzorgt hij samen met zijn broer pubquizzen door het land. "Toen die deze maand werden afgelast, wilden we graag een online quiz doen, maar veel oudere Nederlanders hebben geen Facebook of zijn niet zo goed thuis op internet."

Daar verzonnen The Quiz Twins wat op. "Een papieren pubquiz voor de ouderen in verpleeghuizen. Elke bewoner krijg een formulier en er is een klein presentje voor de bewoner die de meeste vragen goed heeft. We hebben gelijk gebeld naar drukkerij Bergamo Havando uit Zundert en zij wilden alles belangeloos afdrukken." In eerste instantie was het bedoeld voor de gemeente Zundert maar al gauw kwamen er door het hele land verzoeken. "We kregen ook aanvragen van ouderen die gewoon thuis zitten. Vanaf nu kan iedereen die de quiz wil een mailtje sturen, en dan sturen wij een exemplaar op."