Ga naar de inhoud
De coronacrisis onder de loep

Dreigend tekort aan geneesmiddelen voor coronapatiënten op intensive care

Een verpleegkundige op een ic-afdeling Beeld © EPA

Er dreigt een groot tekort aan geneesmiddelen voor coronapatiënten op de intensive care. Coronapatiënten die aan de beademing liggen, worden met bepaalde geneesmiddelen in slaap gehouden. Maar een aantal van die medicijnen, zoals propofol, zijn nu al bijna niet meer te verkrijgen.

"Ik maak me ernstig zorgen," zegt YuHan Kho, ziekenhuisapotheker in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. "Wij hebben veel coronapatiënten omdat we ons dicht bij de brandhaard in Brabant bevinden." Het Nijmeegse ziekenhuis merkt daardoor dat bepaalde geneesmiddelen niet of heel moeilijk te krijgen zijn.

In slaap gehouden

Als een coronapatiënt op de intensive care aan de beademingsapparatuur komt, moet die in slaap worden gehouden. Dat gebeurt met spierverslappers, pijnbestrijders en verdovingsmiddelen. De vraag naar die specifieke geneesmiddelen is de afgelopen weken enorm toegenomen, waardoor op dit moment al tekorten zijn ontstaan.

'Overheid
Lees ook:
'Overheid onnodig traag met aanschaf mondkapjes'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers maakt zich zorgen. Voorzitter Gerard Hugenholtz: "Met de voorraden die er nog wel zijn, kunnen we hooguit een paar weken vooruit. Maar hoe meer coronapatiënten er op de ic belanden, hoe nijpender het wordt."

Niet alleen beademingsapparatuur

"De overheid en de ziekenhuizen werken hard om voldoende beademingsapparatuur beschikbaar te krijgen. Maar we hebben dan ook genoeg van de juiste medicijnen nodig" benadrukt hij. 

Hij zegt dat er geen makkelijke oplossing is: "We zijn ook druk bezig om te kijken hoe we die geneesmiddelen het beste kunnen verspreiden over alle ziekenhuizen in Nederland." Daarnaast wordt gezocht naar manieren om die voorraden te vergroten. Daarover zijn de ziekenhuisapothekers ook in overleg met het ministerie van Volksgezondheid.

Grote puzzel

"Het is een grote puzzel, maar we weten niet of we überhaupt wel alle puzzelstukjes hebben", zegt ziekenhuisapotheker Willem Meulenhoff. Hij is van de bereidingsapotheek voor de Haagse ziekenhuizen. Normaal gesproken maakt die op kleine schaal bijzondere geneesmiddelen die de industrie niet kan leveren. Maar op dit moment is hij druk met het opvangen van alle geneesmiddelentekorten door corona voor het hele land.

Hoofd
Lees ook:
Hoofd Nederlandse ic's: 'Zou geweldig zijn als Duitsland patiënten van ons overneemt'

Eén van de geneesmiddelen waar nu een tekort aan is, is propofol. Ziekenhuizen grijpen nu naar een ander narcosemiddel: midazolam. Maar dat raakt nu ook op. Apotheker Meulenhoff: "Dat maken wij nu ook zo veel mogelijk in onze apotheek. Het gaat wel hard: normaal hebben we voor de Haagse ziekenhuizen zo'n 200 flacons nodig in een maand. Nu gaat dat er op één dag doorheen."

Problemen met grondstoffen

Meulenhoff maakt zich ook zorgen over de langere termijn: "Nu zijn we blij dat we de tekorten nog kunnen opvangen met alternatieven die worden ingekocht en geneesmiddelen die we zelf kunnen maken. Maar daarvoor hebben we grondstoffen nodig en daar zijn ook al problemen."

De grondstoffen voor die medicijnen komen vaak uit China of Noord-Italië, de gebieden die juist hard getroffen zijn door de coronacrisis. De levering van grondstoffen verloopt nu al moeizamer, zegt Meulenhoff, en hij vreest dat het nog erger wordt: "Vooral omdat de hele wereld coronapatiënten op intensive cares heeft en daarom op zoek is naar deze specifieke geneesmiddelen."

Zo gaat het er nu aan toe op de intensive care

01:36
Het St. Antonius-ziekenhuis in Utrecht gaf een uniek inkijkje in de gang van zaken op de ic nu het aantal coronapatiënten dagelijks toeneemt.