Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kan je nog naar de camping tijdens deze coronacrisis?

Mag je nog kamperen tijdens de coronacrisis?

Het kampeerseizoen gaat officieel per 1 april van start. Maar mag je met de nieuwe regels nog kamperen en gaan de campings überhaupt wel open tijdens de coronacrisis?

Veel kampeerliefhebbers onder wie Julian, Ton en Ineke willen weten of het verstandig is om nog naar de camping te gaan en of die nog wel open mogen. Die vragen gaan we beantwoorden in de corona-update 29.

Chaos en onduidelijkheid

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: veel campings weten zelf ook niet goed  waar ze aan toe zijn. In principe mogen campings open als ze zich aan de landelijke regels houden. Maar een Veiligheidsregio (Nederland telt 25 van die regio's) of een burgemeester van een gemeente heeft de bevoegdheid gekregen om zelf ook weer regels op te stellen.

"En dat betekent dat er veel verschillen kunnen zijn tussen regio's en gemeenten. Dat zorgt voor veel chaos en onduidelijkheid bij de campings en hun gasten" zegt een woordvoerder van recreatiebrancheorganisatie Recron.

In Zeeland alles dicht

"Zo zijn er regio's waarvoor geldt dat campings open mogen op voorwaarde dat ze hun sanitaire voorzieningen -zoals de toiletgebouwen- gaan sluiten. Voor de mensen die een seizoensplek op de camping hebben is dat niet zo'n ramp, maar wel voor de kampeerder die zelf geen toilet of wc heeft."

De veiligheidsregio in Zeeland heeft gisteren besloten dat toeristen uiterlijk maandag hun vakantieverblijf moeten verlaten. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de toeristische provincie treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Door
Lees ook:
Door corona lopen toetsenborden voor ziekenhuizen als een trein

Dan maar dicht

Veel campings besluiten de opening van het park nog even uit te stellen, tot in ieder geval na 6 april. "En we zien ook veel kampeerders die afhaken vanwege de coronacrisis. Een grote groep kampeerders kiest er nu voor hun vakantie te verplaatsen", zegt de Recron-woordvoerder.

Toch is de koepelorganisatie voor het openhouden van de campings. "Je ziet dat ondernemers met man en macht aan het werk zijn om de camping volgens de laatste regels aan te passen. Op een camping kun je je prima aan de social distance-regels houden."

Ook kan voor sommige gezinnen een onderkomen in de bungalow juist nu een uitkomst zijn, vervolgt de woordvoerder. "Bijvoorbeeld voor gezinsleden die in de zorg werken. Ook voelen sommige mensen zich op de camping veiliger dan in hun flatje in de drukke stad." 

Onrust

Ook Bas van Mill van de Stichting Vrije Recreatie (SVR)- waar ruim 1200 boerencampings onder vallen- ziet dat de regels per regio sterk verschillen. "Neem Gelderland. In de regio's Noord en Oost-Gelderland mogen de campings open maar moeten alle gemeenschappelijke ruimtes, zoals kantines en toiletgebouwen, dicht. In de rest van provincie mogen de campings (nog) wel op de normale manier open. Al kan een burgemeester van een gemeente weer bepalen dat een camping dicht moet."

Die onduidelijkheid zorgt voor veel onrust. "Als je het mij persoonlijk zou vragen, ben ik voor een landelijk beleid. Bepaal dat de campings tot 6 april dicht moeten blijven, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Maar dat is mijn persoonlijke mening."

Neem contact op met je camping

Ook Van Mill ziet dat veel kleine boerencampings nog niet open gaan. En dat gasten het niet aandurven, ook om het advies is zoveel mogelijk binnen te blijven. "En onze kampeerders zijn ook vaak wat oudere mensen. Zij zijn nu risicogroep."

Wat je moet doen als je je campingbezoek wilt cancelen? De tip van de organisaties is om contact op te nemen met de betreffende camping. "We zien dat veel campings een tegoedbon uitdelen en ruimte maken voor later in het seizoen. Doorgaans is er onderling veel sympathie omdat niemand deze crisis zag aankomen."

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

02:00
Was je handen. Was je handen. Was je handen. Dat is de dringende oproep van het RIVM. Zeep sloopt namelijk het virus.