Ga naar de inhoud
Coronavirus

Farmaceut Roche gaat recept voor coronatest na ophef toch delen

De vloeistof van Roche die wordt gebruikt bij coronatests Beeld © RTL Nieuws

Farmaceut Roche gaat een recept voor een vloeistof in coronatesten op verzoek toch delen met de overheid. Microbiologen en Kamerleden riepen de Zwitserse fabrikant gisteren op het recept te delen met de laboratoria, omdat er dan meer coronatests kunnen worden gemaakt. Daarop liet Roche weten dat het recept al sinds 1990 openbaar is. Maar dat bleek onjuist.

Met de vloeistof kan het virus op het laboratorium uit elkaar worden gehaald. Dat is nodig om te zien of iemand het virus draagt. Follow the Money onthulde gisteren dat Roche het recept voor de vloeistof niet wil delen met laboratoria.

Geheim of niet? 

In een reactie liet het bedrijf weten dat het recept al sinds 1990 openbaar is. Bij Jinek vertelde de Nederlandse directeur van Roche dat het 'geen geheim recept is'. Maar toen RTL Nieuws vroeg om de exacte receptuur die Roche gebruikt, bleef het stil. 

Waarom gaf Roche het recept niet vrij?

Esther de Rooij van Roche gisteravond in de uitzending van Jinek.

Niet hetzelfde recept

Het recept waar de farmaceut op doelt, is een algemeen recept, en niet de specifieke receptuur die Roche gebruikt. Dat is een belangrijk verschil: veel laboratoria werken met apparatuur van Roche en gebruiken dus de vloeistoffen van deze fabrikant. Nu daar een tekort aan is, vragen laboratoria om de samenstelling van het recept te delen, zodat de laboratoria de precieze samenstelling zelf kunnen maken. 

Je zou het kunnen vergelijken met het recept voor Coca-Cola. De bereiding ervan is geheim. Er is op internet wel een recept voor het maken van je eigen cola, maar de receptuur voor specifiek Coca-Cola is geheim. 

RIVM:
Lees ook:
RIVM: dodental corona stijgt met 112 tot 546

'Het is hun geheim'

RTL Nieuws sprak met twee auteurs van het oorspronkelijke recept waarnaar Roche verwijst. Die vertellen dat hun recept dertig jaar geleden is geschreven en in de loop der jaren is verfijnd en aangepast. "Elke oplossing van stoffen heeft een concentratie. Hoeveel Roche erin doet en hoe ze het gebruiken, dat is aan Roche. Het is hun geheim", zegt een van de auteurs, wiens naam bekend is bij de redactie. 

"Ze zullen wel gedacht hebben: wij willen er geld aan blijven verdienen", zegt de microbioloog. Deskundigen hekelen het woordenspel van Roche. "In mijn ervaring is cryptisch formuleren een eigenschap die je moet beheersen als je bedrijfsgeheimen wilt bewaren", zegt een ander. 

Toch delen

Minister Hugo de Jonge vertelde de Tweede Kamer gisteren dat het ministerie Roche telefonisch om het recept heeft gevraagd. Vandaag laat Roche in een reactie weten het recept, als laboratoria daarom vragen, toch te zullen delen met de overheid. 

Of het vrijgeven van het recept ook betekent dat Nederland snel massaal kan gaan testen, wordt door ingewijden sterk betwijfeld. Nederlandse laboratoria kunnen simpelweg niet produceren op de schaal van zo'n groot bedrijf als Roche, zegt één van hen. "We moeten niet denken dat we nu heel veel tests gaan krijgen."

RIVM:
Lees ook:
RIVM: dodental corona stijgt met 112 tot 546