Corona-update, stel je vraag

Hoe groot is de kans dat ik een boete krijg en wat zijn de regels?

27 maart 2020 17:51 Aangepast: 27 maart 2020 17:58
Wat mag nog wel en wat niet?

Deze week werd bekend dat je forse boetes kunt krijgen als je je niet aan een aantal coronamaatregelen houdt. Maar hoe zit het nu precies met de handhaving? En wanneer loop je kans op zo'n boete?

Ronald, Sander en Karin hebben de vraag gesteld over het handhaven van de nieuwste regels en het uitdelen van boetes in de 28ste editie van de corona-update.

Om te voorkomen dat je straks honderden euro's lichter bent omdat je even buiten was met een groepje vrienden, leggen wij je uit wat de regels zijn. 

Nieuwe regels

Minister Ferd Grapperhaus maakte deze week bekend dat er een noodverordening komt zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden als mensen zich niet aan de regels houden. Die bedragen zijn niet mis: je kunt een maximale boete van 390 euro krijgen, blijkt uit navraag bij het ministerie. 

Maar wanneer loop je risico? Voor heel Nederland geldt nu een samenscholingsverbod voor meer dan twee mensen die geen afstand van anderhalve meter tot elkaar houden in de openbare ruimte. Je kunt dus een boete krijgen:

  • Als je met meer dan twee mensen in de openbare ruimte bent en je geen anderhalve meter afstand tot elkaar houdt.

Daarop zijn twee uitzonderingen:

  • Voor gezinnen
  • En kinderen tot en met 12 jaar, met een volwassen begeleider

Kan ik al beboet worden?

Landelijk is dit samenscholingsverbod afgesproken. Ons land is opgedeeld in 25 veiligheidsregio's: iedere regio kan zelf bepalen hoe de landelijke regels worden gehandhaafd. De politie kan boetes uitdelen. En in sommige gemeenten ook de handhaver, een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar).

"Iedere veiligheidsregio moet de regels via zijn website bekend maken", licht een woordvoerder van het Veiligheidsberaad toe. Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. "Vanaf het moment dat ze gepubliceerd zijn op de site, gelden ze voor alle inwoners van die regio en kan er dus gehandhaafd worden."

Overigens is het doel niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen. "We willen vooral dat mensen zich bewust zijn van de regels van social distancing. In veel gevallen zal er eerst gewaarschuwd worden als mensen in overtreding zijn."  Of er al boetes zijn uitgedeeld, is niet bekend bij het Veiligheidsberaad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur

Mag je nog wielrennen met vrienden?

Wil je dit weekend even naar buiten en geen risico op een boete lopen? Check dan dus eerst even de website van je Veiligheidsregio en houd je aan de regels: de anderhalve meter afstand is heilig.

Als je dit weekend wilt gaan wielrennen met vijf vrienden en je houdt netjes anderhalve meter afstand, dan ben ben je dus niet strafbaar. Dat geldt ook voor een yoga- of sportklasje in het park: zolang je maar minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houdt.

Advies: blijf vooral thuis

Maar op te veel groepjes zit de overheid natuurlijk helemaal niet te wachten. Het dringende advies is nog altijd: blijf zo veel mogelijk binnen.

Georganiseerde samenkomsten mogen helemaal niet. Dus de komende tijd zit een muziekfestivalletje of braderie er nog niet in. Wel zijn er een paar uitzonderingen, zoals voor begrafenissen en huwelijken. Daarvoor geldt een maximum van 30 mensen en ook hier weer anderhalve meter afstand.

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

Het kan nog wel een jaar duren: het vaccin tegen corona. Zo jaagt de wereld over een coronavaccin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore