Ga naar de inhoud
Heel veel smeren

Droge (kinder)handen door al het wassen? Dit kun je doen

Beeld © iStock

Handen wassen, handen wassen, handen wassen: dat is één van de constant terugkerende adviezen in de strijd tegen het coronavirus. Maar veel wassen, betekent ook droge handen, vooral bij kinderen. Volgens dermatoloog Menno Gaastra is er maar één ding dat je er tegen kunt doen.

"Eigenlijk is het heel simpel", zegt dermatoloog Menno Gaastra. "Op je huid zit een klein vetlaagje om het te beschermen. En als dat laagje oplost, wordt het ongelofelijk droog." En dat is precies wat alcohol, zeep en zelfs met alleen water wassen doen.

En je huid wordt niet alleen droog zonder dat beschermlaagje, het is ook minder goed beschermd tegen bacteriën, schimmels en infecties, zegt Gaastra. "In feite maak je je handen gevoeliger voor allerlei invloeden. Daardoor heb je sneller infecties te pakken, zoals eczeem."

Niet
Lees ook:
Niet veel kinderen hebben corona, maar Medina (1) ligt ermee in het ziekenhuis

Toch is regelmatig je handen wassen een advies dat je deze dagen overal hoort. Op 27 februari, de dag waarop de eerste coronapatiënt van Nederland werd vastgesteld, deelde het RIVM een filmpje met hoe je het beste je handen kunt wassen.

"Maar eigenlijk hoort bij het protocol van handen wassen ook dat je een laag vet erop smeert", zegt Gaastra. Dat is volgens hem het enige wat je kunt doen: het vet terugbrengen op de handen. Het is dan niet heel belangrijk wat je erop smeert, als het maar vet is.

"Neem wat goed voelt: vaseline, Nivea, speciale handcrème; smeer wat je lekker vindt op je huid." Volgens hem kun je net zo goed een goedkoop als een duur middel nemen. Als het maar op water- of, nog beter, vaselinebasis is.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Kinderhuid niet heel anders

En hoe zit het met kinderen? Veel ouders zullen zien dat zij nog eerder geïrriteerde handen krijgen als je vaak wast. "De kinderhuid is niet heel anders dan die van volwassenen", legt Gaastra uit. "Het is alleen wat dunner. Dat droogt nog sneller uit. Zeker kinderen met aanleg ervoor, hebben in deze tijd allemaal eczeem."

Ook bij kinderen luidt zijn advies: vet erop smeren. Daarbij hoef je volgens Gaastra niet op zoek naar allerlei ingewikkelde crèmes, maar kun je gewoon iets zoeken wat vet is. "Dat betekent bij volwassen en kinderen dat je je niet hoeft blind te staren op alleen maar handcrèmes. De zalf die je op de rest van je lichaam kunt smeren, kun je gewoon gebruiken. Dat verhaal van een ander huidtype is allemaal marketing."