Zij houden Nederland draaiende

'We kunnen zelfs niet knuffelen', zegt woonbegeleider Danisha

28 maart 2020 08:29 Aangepast: 29 maart 2020 11:56
Woongroepbegeleidster Danisha.

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Danisha (27), die op een woongroep in Oss werkt. "Ik haal álles uit de kast."

“Met vlagen snappen de bewoners wat er aan de hand is. Maar met vlagen snappen ze er ook niets van. Hoezo mogen we geen bezoek? Waarom mogen we niet naar buiten?

Keer op keer op keer leggen we het uit. Dat er een virus is, waar mensen heel ziek van kunnen worden. Dat iedereen zich in Nederland moet aanpassen en het beste kan binnenblijven. Dus zij ook."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 4:

'Ik blijf open, hoe dan ook', zegt drogist Lammie

"In mijn woongroep zitten veertig mensen met een lichte verstandelijke beperking of met psychische problemen. Kijk, ik kan er nog nuchter op reageren, maar deze mensen wonen niet voor niets onder begeleiding. Ze hebben vaak een lager IQ. Probeer dan maar eens te begrijpen wat er in deze wereld gaande is, op dit moment."

Dit is groot

"Daar komt bij: ze zijn heel erg gevoelig voor slecht nieuws. Ze kunnen om de kleinste dingen tegen het plafond aanschieten. En dit is niet klein. Dit is groot. Duurt lang. En het gaat de hele wereld aan. Het maakt iedereen onrustig en onzeker. Dus de bewoners ervaren dat ook zo."

Danisha (midden) en haar collega's. "Samen redden we het wel." Danisha (midden) en haar collega's. "Samen redden we het wel."

"Het maakt dat we drukker zijn. Er zijn meer mensen op de vloer nodig. Ik ben flexwerker en word opgeroepen wanneer ik nodig ben.

De afgelopen tien dagen heb ik achter elkaar gewerkt. Dat is veel, maar ook mooi, ik doe het graag, er is geen enkele dag dat ik met tegenzin naar mijn werk ga, ik heb altijd zin. Dat moet ook, want wij kunnen niet zomaar thuisblijven, en zeggen: 'Jongens, het is mooi geweest. Wij komen niet meer'. Nee, wij gaan niemand in de steek laten."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 5:

'Het gaat nog pittiger worden', zegt Niek van de Voedselbank

Mijn werk bestaat, voor mijn gevoel, nu vooral veel uit herhalen. Ik zeg wel honderd keer per dag dat mensen afstand moeten houden van elkaar. Ik leg keer op keer uit wat anderhalve meter is. Ik zeg continu: 'Jongens, handen wassen'. 'Jongens, in je elleboog hoesten'.

Niet moe

"Soms vragen mensen of ik daar moe van word, maar: echt niet. Ik weet dat deze doelgroep dat nodig heeft. Wij moeten ze altijd al bewust maken van dingen die voor andere mensen heel gewoon zijn. Als ik dat niet leuk had gevonden, was ik wel ander werk gaan doen.

We poetsen de hele dag. Elke deurklinken, wc’s, lichtlampjes, noem het maar zo gek op. Desinfecteren die boel."

Danisha in de tuin van de woongroep, waar ook dieren leven. Danisha in de tuin van de woongroep, waar ook dieren leven.

"Ik merk dat er onrust is onder de bewoners. Niet bij allemaal, maar sommigen flippen de pan uit als de papieren zakdoekjes op zijn. Twee keer per dag controleren we de gezondheid van onze bewoners, we vragen of ze klachten hebben, temperaturen ze.

De directie belt ons ook twee keer per dag voor een update. Tot nu toe hebben we geen zieken."

Bezighouden

"Het is belangrijk om de mensen bezig te houden. Werk, school, hun dagbesteding: alles is komen te vervallen, waardoor ze de hele dag binnen zitten. In het begin vonden ze dat nog leuk – yes, vrijheid – maar nu horen we wel vaker: 'Ik verveel me'.

Aan ons de taak om iets te verzinnen. We zijn meer in de grote tuin – godzijdank is het zonnetje er. Want hou ze maar eens binnen, 24/7, alle veertig. Dat lukt gewoon niet."  

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 6:

'Woede omdat er geen wc-papier is', zegt vakkenvuller Jeremy

Niet knuffelen

"Mijn collega's en ik worden creatief. Elke dag moeten we iets nieuws bedenken. Laatst hadden we een filmclubje, en afgelopen week ben ik zelfs met ze gaan tekenen voor bejaarden. Tekenen! Ik! Dat kan ik dus voor geen meter. En dan moet je ook nog eens anderhalve meter afstand bewaren.

Laatst zei een bewoner: 'We kunnen niet eens knuffelen!' Zelfs een high five mag niet meer, terwijl wij normaal altijd strooien met high fives."

"Maar daar heb ik wat moois op bedacht. Een bewoner die onze knuffels heel erg mist, turft nu hoeveel knuffels hij nog tegoed heeft. Elke keer als ik zeg 'ik zou je nu een knuffel willen geven', dan tekent hij er een streepje bij.

Hij zit nu op iets van tweehonderd knuffels. Dus ik moet aan de bak, als deze ellende over is."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 8:

'500 man hutjemutje', zegt gevangeniscommandant Daley

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore