Genezen verklaard

Joost, eerste bevestigde coronapatiënt van ons land: 'Ik voel me niet schuldig'

27 maart 2020 09:03 Aangepast: 27 maart 2020 11:34
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis waar de eerste coronapatiënt van Nederland lag. Beeld © ANP

Precies een maand geleden was Joost Boons de eerste persoon in Nederland bij wie het coronavirus werd vastgesteld. Inmiddels is hij genezen en weer aan het werk. In zijn dorp merkt hij dat veel mensen blij zijn dat hij terug is, maar Joost voelt soms ook de blikken. "Er zijn mensen die je aankijken en denken dat je een melaatse bent."

Op 27 februari kwam de behandelend arts van Joost zijn ziekenhuiskamer in om de uitslag van zijn bloedtest te bespreken. Toen hij zag dat ze weer beschermende kleding droeg wist hij het meteen: dit is niet goed. Ze vertelt hem dat hij twee keer positief op corona is getest en dat het RIVM zo met een persbericht zal komen.

Patiënt nul?

In een epidemie wordt de eerste patiënt bij wie een ziekte is vastgesteld 'patiënt nul' (of 'index case') genoemd. Joost Boons is de eerste Nederlander waar COVID-19 is vastgesteld.

Dat hoeft niet altijd de eerste persoon te zijn die een ziekte heeft. Later bleek uit cijfers van de intensive cares in ons land dat zes dagen voordat Joost Boons positief testte al een patiënt op een intensive care lag met coronaverschijnselen. Pas later bleek uit een test dat ook deze patiënt positief was.

Niet lang daarna ziet hij vanuit zijn ziekenhuisbed in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis hoe minister Bruins live op tv een briefje in zijn handen gedrukt krijgt. "Dat denk je wel: dat gaat over mij... toen ging het los", vertelt hij in een interview met het AD. "Urenlang ging het alleen maar over patiënt nul. Mijn telefoon ontplofte bijna, zoveel bezorgde appjes van familie en vrienden."

Carnaval gevierd

Al snel gaat er een foto van Joost rond op het internet, samen met allerlei verhalen over plekken waar hij zou zijn geweest tijdens carnaval. Een deel klopt totaal niet, maar het is wel zo dat hij nog carnaval heeft gevierd.

Hij had toen nog nergens last van, wil Joost graag benadrukken. Na contactonderzoek bleek ook niemand met wie hij carnaval had gevierd positief te testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste officiële coronapatiënt van ons land weer aan het werk: 'Het gaat goed met hem'

Een aantal directe familieleden, zoals zijn vrouw en één van zijn kinderen, testen wél positief. Joost denkt nog wel terug aan zijn reis naar Italië die hij kort daarvoor gemaakt heeft, waar hij bijna zeker het virus heeft opgepikt. Maar hij voelt zich er niet schuldig over.

Op het moment dat hij ging was het coronavirus vooral iets wat in China speelde. Ook Italië was nog lang niet zo hard geraakt als nu.

'Kan iedereen overkomen'

"Ik kan hier gewoon niks aan doen. Het had iedereen kunnen overkomen", zegt hij. "Ik ben echt niet naar Italië gegaan om het virus op te halen, heb geen gevaren opgezocht. Ik weet zeker dat ik niet de eerste ben in Nederland. Ja, wel de eerste bij wie het virus is vastgesteld."

Na een kort, maar heftig, ziekbed kan Joost weer naar huis. Een ambulance brengt hem naar zijn huis in Loon op Zand, waar zijn vrouw en jongste dochter ook zijn. Ze moeten allemaal meer dan twee weken binnen blijven, maar doordat ze allemaal besmet zijn kunnen ze vrij in huis rondlopen.

De weken bestaan uit spelletjes spelen en bijkomen van de ziekte. Familie en vrienden doen de boodschappen, en bijpraten doen ze door het dichte keukenraam.

Worstcasescenario: zo beslissen artsen op de ic tussen leven en dood

Er wordt alles aan gedaan om de capaciteit van het aantal ic-bedden zo veel mogelijk uit te breiden. Toch ligt er al een draaiboek klaar voor het worstcasescenario.

Zodra Joost weer naar buiten mag, kiest hij er de eerste dagen voor om zijn boodschappen buiten het dorp te doen. Een deel van de mensen is heel geïnteresseerd en een deel kijkt hem aan alsof hij een melaatse is. "Je zou het liefst van de daken schreeuwen: ik heb niks meer, ben schoon en klaar. Op een gegeven moment had ik genoeg zelfvertrouwen en ben ik het dorp weer ingegaan. De meeste mensen zijn heel vriendelijk en blij dat ik er weer ben."

Aan het werk

Joost heeft ook zijn oude werk, als ondernemer, weer opgepikt. Het gaat goed met hem en zijn gezin, maar het coronavirus zal nog lange tijd in hun leven blijven.

Ze zijn er zelf inmiddels vanaf, maar de regio waar Joost woont, hoort bij de hardst getroffen gebieden. "Eerst mocht ik niet naar buiten. Nu mag het en is er niets meer te doen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore