Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Vrees voor toename huiselijk geweld: 'Spanning in gezinnen neemt toe'

Archieffoto Beeld © Istock

Nu veel mensen opeens thuis zitten en het normale dagritme volledig overhoop is gegooid, nemen de spanningen in gezinnen toe. Instanties zien nu al een toename van huiselijk geweld. "Die enorme stijging aan telefoontjes over seksueel misbruik, ruzies en geweld baart ons grote zorgen."

Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht, ziet sinds de sluiting van de scholen anderhalve week geleden, de spanning toenemen in gezinnen. "Ouders krijgen te kampen met stress en hebben opeens zorgen over bijvoorbeeld hun baan. Dat werkt kindermishandeling in de hand."

Ze voelen zich machteloos en zijn prikkelbaarder, zegt ze. Bicanic benadrukt dat het van belang is om met elkaar alert blijven. "We moeten mensen actief benaderen, een hand reiken." 

50 procent meer telefoontjes

Ook bij de Kindertelefoon komen 50 procent meer telefoontjes binnen dan normaal. Onder normale omstandigheden zoeken kinderen zo’n 1000 keer per dag contact, nu 1500 keer. Directeur Roline de Wilde: "We krijgen telefoontjes van kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik, huiselijk geweld en ruzies. Zorgelijk." 

Verpleegkundige
Lees ook:
Verpleegkundige Chris over eerste corona-nachtdienst: 'Bizar, alsof het niet echt is'

Dat het in gezinnen uit de hand loopt, komt onder meer doordat het voor ouders en kinderen vervelend is dat ze opeens zo lang en zo dicht op elkaar zitten. Alle structuur is in korte tijd totaal veranderd.  

Ook in 'gewone gezinnen'

Ook De Wilde doet een alarmerende oproep: "Die enorme stijging aan telefoontjes baart ons zorgen. Het is belangrijk dat we een signaal afgeven dat dit speelt. Helemaal omdat dit ook nog een tijd kan gaan duren."

Ze ziet de spanningen niet alleen toenemen in probleemgezinnen, maar ook in 'gewone gezinnen' die voor de coronacrisis geen grote problemen hadden. "Het is een heel onwerkelijke en onrustige tijd. Dat levert allemaal spanningen op."

IJsfabriek maakt nu desinfectiegel in strijd tegen corona

01:20
De vraag naar desinfecterende handgel is groter dan die naar ijs. Gat in de markt!