Corona-update, stel je vraag

Waarom moeten mensen met vitaal beroep wél werken als gezinslid koorts heeft?

26 maart 2020 17:04 Aangepast: 27 maart 2020 05:59

Het werd duidelijk gezegd: als een gezinslid koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Maar er wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met vitale beroepen. Loop je zo niet meer risico op verspreiding?

Die vraag van Nita, Elly en Monique gaan we vandaag beantwoorden in de 27ste editie van de corona-update.

Aan mensen die verkouden zijn of andere milde klachten hadden, werd al gevraagd thuis te blijven. Maandag werd dat aangescherpt. Als iemand in het gezin koorts heeft, dan moet het hele gezin thuisblijven. Zo moet het risico op verspreiding van de coronavirus worden verminderd.

Uitzonderingen

Maar er is dus een uitzondering voor mensen in zogenoemde vitale beroepen, zoals in de zorg of bij de brandweer. "Als die ook thuis zouden blijven als een gezinslid koorts heeft, zijn er simpelweg te weinig handen aan het bed of om een brand te bestrijden", zegt het RIVM. 

Bovendien hoeft een gezinslid met koorts niet per definitie het coronavirus te hebben. En mocht die het virus wél hebben, dan hoeft die niet anderen in het gezin te hebben besmet. 

Volgens het RIVM moet er nu eenmaal een keus worden gemaakt. "De lat ligt iets hoger bij bijvoorbeeld zorgpersoneel. Pas hoe erger de klachten bij henzelf zijn, hoe waarschijnlijker ze besmet zijn. En dan gaat het om benauwdheid, koorts of anderszins."

Geen symptomen

Als een gezinslid dus koorts heeft, maar het gezinslid met een vitaal beroep geen symptomen heeft die duiden op het virus, dan is dat niet voldoende reden om thuis te blijven. "Mensen met vitale beroepen kunnen we eigenlijk niet missen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak

En toch is het volgens het RIVM zeer belangrijk dat mensen zónder vitaal beroep wél thuisblijven als een gezinslid koorts heeft. "Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het gaat om flattening the curve", zegt een woordvoerder van het RIVM. De verspreiding van het virus moet worden vertraagd om de zorg beheersbaar te houden.

Testen als oplossing?

Helemaal zonder risico is de uitzonderingspositie voor mensen in vitale beroepen natuurlijk niet. Een oplossing zou kunnen zijn om een gezinslid met koorts te testen op het coronavirus. Dan zou degene in het gezin met het vitale beroep ook weten of er besmettingsgevaar is.

Maar dat is niet mogelijk, stelt het RIVM. Daarvoor zijn er te weinig vloeistoffen beschikbaar die nodig zijn voor deze testen. "We kunnen echt alleen de mensen testen van wie we vermoeden dat ze het coronavirus hebben."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore