Statisch geladen

Last van elektrische schokjes? 'Kan door thuisquarantaine komen'

26 maart 2020 15:34 Aangepast: 27 maart 2020 16:42
Archieffoto Beeld © ANP

Je hebt statisch haar en krijgt verschillende keren per dag stroomschokjes. Het valt velen op: ze zijn deze dagen bijzonder statisch geladen. En al lijkt het ver gezocht, ook dit kan met de gevolgen van het coronavirus te maken hebben.

Hoe dat kan? Nou, statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je 'statisch' wordt. Die lading wil naar de grond.

Vochtdeeltjes

Bij een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in de zomer, wordt deze statische lading via de vochtdeeltjes in de lucht weggeleid. "Maar bij een lage luchtvochtigheid, in de winter, dan kan het niet. Als de lucht droger is, kunnen de ladingen moeilijker je lichaam verlaten", zegt wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoewel we massaal thuiswerken, verbruiken we nauwelijks meer energie

Die elektrische lading bouwen zich dan in je lichaam op. En als deze ophoping het lichaam verlaat, dan krijg je een schokje. 

Thuisquarantaine

Nu is de luchtvochtigheid deze dagen buiten niet eens zo extreem laag. Deze dagen is hij zo rond de 30 en 40 procent.

Maar: deze dagen zitten heel veel mensen in thuisquarantaine, lekker met de verwarming aan. En dat kan funest zijn voor de luchtvochtigheid binnenshuis. Gevolg: meer elektrische schokjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergonomisch verantwoord thuiswerken: hoe pak je dat aan?

Maar volgens Diederik Jekel kan er ook nog iets anders meespelen. "Mensen zitten de hele dag thuis en hebben niks te doen. Als ze een schokje krijgen, zetten ze dat op sociale media. Dat valt anderen dan weer op en dan gaan ze erop letten."

Er vanaf komen

Hoe dan ook, er zijn manieren genoeg om er vanaf te komen. Geen schoenen met rubberen zolen dragen bijvoorbeeld, die houden de ontlading tegen. En ook synthetische stoffen vermijden. Op blote voeten lopen helpt. Of, grootmoederstip, loop elke dag met een plantenspuit in je huis rond.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore