Wie met drie of meer mensen in de openbare ruimte bij elkaar is, loopt het risico een proces-verbaal te krijgen als er onderling geen 1,5 meter afstand is. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
"We trekken nu gewoon één lijn, zo weet iedereen in Nederland waar ze aan toe zijn en hoe het in elkaar zit", zegt Bruls. Vandaag is de noodverordening voor gemeenten aangevuld: wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.
- Bij groepsvorming (3 of meer) zonder 1,5 meter afstand tot elkaar, kan de politie een boete geven.
- Uitzondering is er voor gezinnen en kinderen beneden de 12, met begeleider.
Sporten in groepje mag
Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming.
Er ontstond daarna veel onduidelijkheid: want mochten jongeren dan nog wel samenkomen als ze afstand tot elkaar bewaren, voor een potje voetbal bijvoorbeeld? Of mocht een yogaklas nog wel in het park sporten, als ze maar afstand hielden van elkaar?
Vanochtend zei Bruls tegen RTL Nieuws dat dat niet meer mag, maar later op dag werd tegengesproken dat de regels aangescherpt worden. Dus: mag je afspreken met tien vrienden in het park? Ja, als je maar voortdurend 1,5 meter afstand houdt.

Ook een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt: "Ja, je kunt nog afspreken met je sportgroepje, als je je maar aan de 1,5-meter-regel houdt." Maar, benadrukken kabinet en burgemeesters, het uitgangspunt is om zo min mogelijk naar buiten te gaan.
Bruls laat ook weten dat de veiligheidsregio's gaan handhaven op feestjes die binnenshuis worden gehouden. "Nee, we gaan niet zomaar bij mensen thuis controleren of ze een borrel drinken samen. Maar als we signalen krijgen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zullen wij handhaven. Ik snap dat dat vervelend is, maar het moet."