Ga naar de inhoud
Formule vrijgeven

Kamer: testcapaciteit corona desnoods met dwang uitbreiden

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld © ANP

Nederland moet desnoods dwangmiddelen gaan inzetten om meer coronatesten in Nederland mogelijk te maken. Dat vinden veel partijen in de Tweede Kamer.

Kamerleden wonden zich vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer op over een verhaal van onderzoeksplatform Follow The Money over farmaceut Roche. Dat bedrijf levert de meeste apparatuur in Nederland die nodig is om coronatests uit te voeren. Het bedrijf kan op dit moment niet voldoende leveren in de hele wereld, maar weigert tegelijkertijd het recept vrij te geven voor een vloeistof die nodig is voor de tests, aldus FTM.

'Roche moet formule vrijgeven' 

Als Roche niet kan leveren, dan moet het Zwitserse bedrijf maar over de brug komen met de formules, luidde het bij zowel coalitie- als oppositiepartijen. "Ik wil dat het kabinet toezegt alles in te zetten, waaronder dwang, om maximaal te testen", zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

Met een zogenoemde dwanglicentie kan het kabinet farmaceuten met een beroep op het algemeen belang dwingen de formule van geneesmiddelen tijdelijk te delen, zodat ook andere partijen die kunnen maken.

Het Kamerdebat is hier live te volgen: