Ga naar de inhoud
Nederland houdt hoop

Oma's in tranen door lief spandoek van kleinkinderen: 'Ik mis ze zo'

De kinderen van Roos gingen met een spandoek langs hun oma's. Beeld © Eigen foto

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Geen sport meer, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het zesde initiatief uit de serie: een spandoek maken voor je oma.

"Normaal gesproken slapen de kinderen geregeld bij oma en de andere oma past wel eens op, maar nu hebben ze de oma’s al vier weken niet gezien", zegt Roos Plantagie (31). Door het coronavirus blijven de oma’s binnen en de kleinkinderen mogen niet langskomen.

De kinderen kwamen zelf met het idee voor een spandoek

00:33
Het resultaat was een hartverwarmende boodschap.

We missen je oma

Gewapend met textielstiften begonnen de kinderen met knutselen. "Mijn dochter heeft de tekst geschreven en m’n zoons hielpen het spandoek versieren. Ze hebben het helemaal zelf gemaakt en ik heb een klein beetje geholpen om de latten aan het doek vast te maken." Het eindresultaat was een spandoek met een hartverwarmende boodschap.

Volgens Roos zorgt het coronavirus voor eenzaamheid onder ouderen. "De ene oma woont op zichzelf en is vaak alleen. De andere zit in een verpleeghuis, zij heeft Alzheimer. Die snapt niet wat er nu gebeurt en waarom de kleinkinderen niet meer komen." Ook haar jongste kinderen snappen niet dat ze niet meer naar oma kunnen. "De jongste wilde gelijk naar binnen rennen toen hij haar zag bij het raam, die moest ik helemaal tegenhouden."

Ontroerd 

Het spandoek zorgde voor mooie beelden. "Ik had dit echt niet verwacht", zegt oma Martie (85) huilend. "Ik liep naar het raam en daar stonden ze ineens. Het gaf zo’n fijn gevoel. Normaal gesproken pas ik altijd op de kinderen, maar nu kom ik niet meer buiten. Ik zit al vier weken binnen."

Eerder in deze serie:

  1. Het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum: "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken"
  2. Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers:  "Echt geweldig. Mensen wilden graag weten waarom wij dit deden. Dan zeiden wij dat alles zo negatief is de laatste tijd, je moet elkaar er doorheen helpen."
  3. Pianoleraar Frank Antens vraagt iedere dag buurtbewoners een verzoeknummer in te sturen in de buurtapp. Vervolgens kiest hij er eentje uit en speelt hij het op zijn piano
  4. Deze chef-kok helpt bij simpel en gezond koken tijdens de crisis. "Ik moest me wel inhouden om het niet te lastig te maken." Zijn filmpjes worden goed bekeken.
  5. Ondernemers uit Stadskanaal hebben een eigen bezorgdienst opgezet. En met succes. "De inwoners hebben Bol.com niet meer nodig." 

Ook oma Bella (83) was erg blij met haar spandoek. "Het was ontzettend leuk. Ik wist niet wat ik zag. De kinderen zijn zo lief en schattig. Ik mis ze echt heel erg. Ik vind het vreselijk dat ik ze niet meer zie, maar ik snap het wel." Het spandoek heeft inmiddels een mooie plek gekregen in haar kamer. "Hij hangt nu boven m’n bed."

Richard
Lees ook:
Richard zamelt laptops in voor kinderen die er geen hebben