Probleem privacy

'Kamer tegen delen telefoondata in strijd tegen corona'

26 maart 2020 04:11 Aangepast: 26 maart 2020 17:23
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn tegen het plan van de Europese Commissie om de verspreiding van het coronavirus in Europa middels telefoongegevens in kaart te brengen. Volgens hen zou het idee onze privacy in gevaar brengen.

Dat meldt de Telegraaf. Data van honderden miljoenen Europeanen zou nodig zijn om het plan in werking te laten treden, maar in Den Haag weigeren veel Kamerleden om eraan mee te werken. 

'Ook niet in crisistijd'

Volgens VVD-Kamerlid Hayke Veldman gaat 'Brussel' niet over de privacy van Nederlandse burgers. "Ook niet in crisistijd", zegt hij. PVV-leider Geert Wilders noemt het plan "van de pot gerukt" en vindt dat "Brussel van onze gegevens moet afblijven."

Volgens de SP moet de overheid sowieso terughoudend zijn met het delen van telecomdata, terwijl het CDA wil weten of het kabinet de maatregel 'proportioneel' vindt. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) zegt de meerwaarde van het plan te gaan bekijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU wil telefoondata van coronapatiënten verzamelen

EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) vroeg Europese telecombedrijven eerder deze week om geanonimiseerde gegevens van mobiele apparaten te delen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te kunnen brengen en voorspellen. Volgens de Fransman is het nodig om mobiele metadata te verzamelen om patronen van de uitbraak te kunnen analyseren. 

Informatie anoniem gemaakt

In meerdere Europese landen gebeurt dit al. Onder andere in Italië, Duitsland en Oostenrijk delen telecomproviders sinds kort gebruikersgegevens met gezondheidsinstanties. Ook deze informatie wordt anoniem gemaakt, zodat de locatie van specifieke individuen niet te herleiden valt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen sneltests voor Britten om corona op te sporen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van