Jacht

Nederlandse jager die wolf doodschoot in Duitsland voor de rechter

25 maart 2020 20:07 Aangepast: 25 maart 2020 20:08
Illustratief beeld van een wolf. Beeld © AFP

Een Nederlandse jager die in Duitsland een wolf doodschoot, moet dit jaar voor de rechter komen in Duitsland. Volgens hem was er sprake van noodweer, maar de openbaar aanklager in de Duitse stad Potsdam is het daar niet mee eens.

De man schoot de wolf vorig jaar tijdens een drijfjacht dood toen het dier jachthonden aanviel, schrijft de regionale krant Tubantia.

Gevangenisstraf

Daarom wordt hij nu beschuldigd van overtreding van de Duitse Natuurbeschermingswet. Wolven zijn in Duitsland een beschermde diersoort. Volgens de wet kun je voor het doden ervan een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar krijgen, of een boete van maximaal 50.000 euro. 

Volgens woordvoerder Oliver Kramm is het een unieke zaak. "Er is mij geen eerder geval bekend van iemand die vervolgd wordt voor het doodschieten van een wolf in een vermeende noodsituatie. Of daadwerkelijk sprake was van zo'n situatie zullen we zien in de rechtszaal", vertelt hij aan de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Wat het Openbaar Ministerie in Potsdam betreft, had het zover niet hoeven komen. Het OM deed eerder een schikkingsvoorstel van 5000 euro. Maar dat werd afgewezen door zowel de Nederlandse man en zijn advocaat als de Duitse jachtvereniging.

Wanneer de man precies voor de rechter moet komen, is nog niet bekend.

Bang voor wolven? Dat is dus echt niet nodig

Veel mensen zijn bang om te worden aangevallen als de wolf straks ook in Nederland weer veel wordt gezien. Nergens voor nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore