Zij houden Nederland draaiende

'We zijn dag én nacht open', zegt Judith van de kinderopvang

26 maart 2020 08:44 Aangepast: 26 maart 2020 20:32
Pedagogisch medewerker Judith.

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Judith Caenen (37), de locatiemanager die haar kinderopvang nu dag én nacht openhoudt, 24/7. "We maken er een feestje van."

"Vorige week belde mijn manager. Ga alles maar klaarmaken om ook kinderen 's nachts op te vangen, zei ze. Alles is al klaar, zei ik.

Al vrij vroeg gingen bij mij alarmbellen rinkelen. Toen het coronavirus oprukte en er maatregelen kwamen, voelde ik aan alles: we moeten iets dóén. Voor al die mensen met cruciale beroepen die moeten blijven werken. Artsen, brandweermannen- en vrouwen, politieagenten, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 1:

'Wat er ook gebeurt, mijn lessen gaan door', zegt juf Ilanit

"Mijn collega's en ik besloten om op onze locatie in Heerlen kinderdagopvang 24/7 te bieden voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Ook 's nachts dus. En in de weekenden. Er zijn ouders die slopende twaalfuursdiensten moeten draaien, opa's en oma's kunnen niet meer oppassen. Die hebben onze hulp nodig."

Bedden en knuffels

"We zijn als een malle gaan opruimen, poetsen, herinrichten, zodat er bedden bij konden en we groepen kinderen konden samenvoegen. IKEA was natuurlijk dicht, maar doneerde bedden en knuffels.

Een wasserette in de buurt wast het beddengoed gratis, iemand kwam wasnetten brengen zodat we de was niet meer te hoeven sorteren en weer iemand anders bood aan ons speelgoed schoon te maken. Prachtig, echt prachtig."

"De bedden zijn klaar." "De bedden zijn klaar."
Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 2:

'Verbroedering onder passagiers', zegt buschauffeur Bart

"We zijn nu een paar dagen open, de eerste slapers zijn al aangemeld. Een alleenstaande verpleegkundige melde haar dochtertje aan voor avondopvang. Ze moet tot 23.00 uur in het ziekenhuis werken, zou haar kind dan ophalen, en de volgende ochtend om 06.30 uur weer naar de opvang brengen. Dan begint haar volgende shift weer.

Laat haar alsjeblieft bij ons slapen, zeiden wij tegen haar: zorg dat je zelf je slaap krijgt en vertrouw op ons, wij zorgen voor je dochter. Die moeder schoot vol."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst vanaf nu met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Judith buiten bij de kinderopvang. Judith buiten bij de kinderopvang.

"Het is gek om in de avond en nacht te werken. We maken er met de kinderen iets bijzonders van. Er hangen slingers, we hebben welkom-spandoeken. Het is maar net hoe je er zelf in staat, denk ik, hoor. Doe je er als volwassene spastisch of paniekerig over, ja, nou, dan voelen die kleintjes dat gegarandeerd."

Samen, samen, samen

"Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat we het samen doen. Samen met collega's van de andere locaties die onder onze organisatie Humankind vallen. En zelfs personeel van andere kinderopvangorganisaties springt bij. Concurrentie bestaat niet meer. We doen het écht met z'n allen. Handen inéén. De kracht van samen. Ik heb weer kippenvel als ik erover vertel."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 3:

'Ik raak die doos niet aan', zegt pizzabezorger Bora

"Als er meer vraag komt, staan andere locaties in onze regio al klaar om dit voorbeeld te volgen. We worden ook uit de rest van Nederland gebeld. Hebben jullie een draaiboek?, vragen ze dan. We helpen ze waar we kunnen: in deze gekke omstandigheden moeten we elkaar helpen.

En hoe meer kinderopvangcentra dit doen, hoe meer ouders kunnen uitrusten. Om de volgende dag weer die frontlinie in te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 4:

'Ik blijf open, hoe dan ook', zegt drogist Lammie

"Onze telefoon staat daarom ook al dagen roodgloeiend. Administratief gezien is het een grote klus, 's avonds doe ik nog veel vanuit huis. Het is ook wennen om altijd open te zijn. Ik ben moe. Echt kapot. Maar tegelijkertijd krijg ik ontzettend veel energie. Dat kan dus samen naast elkaar bestaan, gek genoeg."

Goed voor jezelf zorgen

"Ik zorg goed voor mezelf. Eet fruit en groente, let goed op of ik gezondheidsklachten krijg. Ik voel me goed. Ik probeer mijn drie zoons nog genoeg aandacht te geven, we hebben regelmatig goede keukentafelgesprekken. Oók over deze crisis die nu gaande is. Ik vind het belangrijk om dat te doen. Ik ben ook moeder.

Maar ik voel nu vooral heel sterk dat ik dit werk moet doen in de strijd tegen corona. Dus als de kids op bed liggen, klapt ik mijn laptop weer open. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Dit is mijn steentje."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 5:

'Het gaat nog pittiger worden', zegt Niek van de Voedselbank

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore