Corona-update, stel je vraag

Wat kan ik doen als anderen de coronamaatregelen niet serieus nemen?

25 maart 2020 14:15 Aangepast: 25 maart 2020 14:38
Beeld © RTL Nieuws

Hardlopers die vlak langs je rennen en geen anderhalve meter afstand houden, groepjes jongeren die toch nog bij elkaar komen. Je buurvrouw die toch met de kinderen op bezoek gaat bij oma. Hoewel het grootste deel van Nederland zich netjes aan de voorschriften van het RIVM houdt, gaat er nog weleens wat mis. Wat kun je doen als een ander zich niet aan de regels houdt?

Die vraag hebben Marijke, Joyce en Joris aan RTL Nieuws gesteld. Maar uit berichten op social media blijkt dat meer mensen hiermee worstelen.

Nog geen boetes

Het kabinet besloot maandag dat mensen die in groepjes buiten lopen en daarbij niet anderhalve meter afstand houden van elkaar, daarvoor een boete tot 400 euro kunnen krijgen.

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan mensen die in deze coronatijden te dicht op elkaar staan of zitten. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie zijn de burgemeesters nog bezig met het opstellen van de noodverordeningen die als juridische basis dienen voor de 'afstandsboetes'. Hij vermoedt dat de meeste verordeningen voor het eind van de week van kracht zullen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Volg alles in ons liveblog:

Ziekenhuis Tilburg: twintig van de eerste honderd patiënten overleden

Vanaf dat moment zullen politieagenten en boa's van de gemeente handhaven op het naleven van die boetes, en kunnen mensen dus op de bon geslingerd worden als ze zich niet aan de regels houden. Of je dan ook anderen kunt 'aangeven' bij de politie als ze bijvoorbeeld samenscholen? "We weten nog niet precies hoe dat gaat lopen, maar je zou de politie kunnen bellen op het niet-spoedeisende nummer 0900-8844."

In de aanval

Tot die tijd kun je proberen mensen aan te spreken op hun gedrag. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier? Die vraag legden we voor aan straatcoach Jim uit Lingewaard. Hij komt tijdens zijn werk regelmatig in situaties waarbij hij anderen moet aanspreken op hun verantwoordelijkheid en acties.

"Wij zeggen altijd: benader mensen zoals je zelf ook benaderd wil worden", vertelt hij. "Dus rustig en met respect. Ga het gesprek aan, stel vragen en neem elkaar ook serieus. Als je al meteen boos wordt, zet de ander ook meteen de aanval in. Daar gaat het vaak mis." 

Straatcoach Jim Straatcoach Jim

Lastige leeftijd

Vooral tussen volwassenen en jongeren gaat het vaker fout, ziet Jim. "Als jongeren worden aangesproken op hun gedrag, gedraagt die ander zich in de ogen van de jongeren als een bemoeial. Vaak gaat het op een belerende toon, daar zijn ze niet van gediend. Vaak hebben ze zelf ook niet door dat ze iets verkeerd doen en dan krijg je een grote mond."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Jim benadrukt dat dat niet goed is, maar misschien wel te verklaren. "Jongeren maken fouten, zeker. Maar ze zijn ook nog jong. Ze doen domme dingen, denken niet ver vooruit en zijn vaak te naïef. Maar fouten maken hoort bij die leeftijd."

'Boeiend'

Toch is dat niet echt handig ten tijde van deze coronacrisis. "Dat klopt. Vorige week werd er nog volop afgesproken op pleintjes en hangplekken."

Veel jongeren namen het coronavirus niet serieus, zegt Jim. "Het was echt een ver-van-hun-bed-show. Ze dachten: ik kan toch niet ziek worden, dus boeiend. Maar als je dan met ze in gesprek gaat en uitlegt dat ze met hun gedrag ook anderen in gevaar brengen, bijvoorbeeld hun opa of oma, beseffen ze toch dat het anders ligt."

Kwartje is gevallen

Volgens Jim is er sinds dit weekend ook wel wat veranderd in de houding van jongeren. "Het kwartje is gevallen. Ik zie geen jongeren meer op straat. Ze blijven thuis en houden online contact met elkaar nu alle scholen dicht zijn."

Ook denkt Jim dat de mogelijkheid voor de gemeente en politie om boetes uit te delen wel zal helpen. "Ik hoop dat het niet nodig is, maar als de eerste wordt uitgeschreven, gaat daar een grote waarschuwende werking vanuit. Jongeren willen die 400 euro liever aan iets anders uitgeven, als ze het al hebben."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore