Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Vereniging intensive care: spannend of er volgende week genoeg bedden zijn

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Beeld © ANP

Er dreigt een tekort aan bedden op de intensive care. Daarvoor waarschuwde voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vanochtend in de Tweede Kamer.

Op dit moment liggen er 600 patiënten met het coronavirus op de ic. Dat aantal loopt waarschijnlijk op tot 1100 volgende week.

1600 bedden nodig

Op de intensive care liggen nog eens 500 patiënten die niet het coronavirus onder de leden hebben. Daarmee komt het aantal patiënten op de ic volgende week tot 1600.

Zoveel bedden zijn er nu nog niet, zegt Gommers. "We hebben nu 1150 bedden. Daarom worden er maatregelen getroffen. Het is de vraag of we volgende week woensdag klaar zijn. Alles kraakt op het moment."

Op deze intensive care in Breda liggen veel jongere coronapatiënten

01:22

Het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg nodig heeft, piekt pas eind mei. Dat komt doordat mensen die intensieve zorg nodig hebben vaak voor langere tijd op de ic verblijven.

De voorspelling is dat er begin mei 1700 coronapatiënten en 500 andere patiënten op de intensive care liggen. Voor die tijd hoopt Gommers over meer bedden te beschikken.

Gebrek aan duidelijke aansturing

Veel ic-patiënten uit de overbelaste Brabantse ziekenhuizen worden de laatste dagen overgebracht naar streken waar het virus nog minder huishoudt. Er liggen inmiddels meer ernstig zieke Brabantse coronapatiënten boven de rivieren dan in de provincie zelf, zegt Gommers. Toch werkt de uitwisseling niet soepel genoeg en mist hij duidelijke aansturing.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te remmen