Ook excuses aangeboden

Broers die onterecht in cel zaten na tramaanslag Utrecht krijgen schadevergoeding

25 maart 2020 12:50 Aangepast: 25 maart 2020 13:00
Mohamed werd 18 maart door een antiterreureenheid thuis aangehouden, maar had niets met de aanslag te maken. Beeld © ANP / RTL Nieuws

Twee broers uit Utrecht, die vorig jaar onterecht werden opgepakt na de aanslag in Utrecht, krijgen een schadevergoeding. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Advocaat Anis Boumanjal zegt dat de broers 'blij zijn' nu ze dit na een jaar eindelijk kunnen afronden.

Utrechter Mohamed en zijn jongere broertje werden op de dag dat vier mensen werden doodgeschoten in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht aangehouden door zwaar bewapende anti-terreureenheden. De mannen werden vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de terreuraanslag en mochten geen enkel contact hebben met de buitenwereld. Na 36 uur kwam de politie tot de conclusie dat ze niets met de aanslag te maken hadden, maar dat Gökmen T. in zijn eentje had gehandeld.

Geurspoor naar huis van broers

De enige reden dat de broers werden aangehouden was een geurspoor dat een speurhond aantrof van de vluchtauto van T. naar de woning van de broers. Toen de politie erachter kwam dat de mannen er toch niets mee te maken hadden, werden ze in hun gevangeniskleding weer op straat gezet.

Daarnaast duurde het maanden voordat ze hun telefoon, kleren en persoonlijke spullen die in beslag waren genomen tijdens de arrestatie weer terugkregen. Het Openbaar Ministerie heeft daar nu excuses voor aangeboden.

Mohamed over de aanhouding: 'Iedereen keek me raar aan'

Mohamed werd zonder zijn eigen kleren, zonder telefoon en zonder persoonlijke spullen, zomaar weer op straat gezet.

Het Openbaar Ministerie wil de hoogte van de schadevergoeding niet bekendmaken, maar zegt dat er rekening is gehouden met 'de bijzondere aard en ernst van de zaak en de daarmee samenhangende impact op de mannen'. 

Geen standaardbedrag

Advocaat Boumanjal zegt daarover: "Er is niet gewerkt met standaardbedragen. De vergoeding doet recht aan de ernst van de situatie. De broers zijn tevreden met de hoogte van de vergoeding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tramschutter Gökmen T. krijgt levenslang voor aanslag Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore