Voorzichtig positieve prognose

RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te remmen

25 maart 2020 11:02 Aangepast: 25 maart 2020 19:52
Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtig positieve prognose deelde directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend met de Tweede Kamer. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen, loopt al een paar dagen terug.

Waarschijnlijk is de daling het gevolg van de maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd. Dat begon met het advies van premier Mark Rutte om voorlopig geen handen meer te schudden, maar werd al snel uitgebreid naar een verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen en de oproep aan de hele bevolking om zoveel mogelijk thuis te werken.

Groei tot staan gebracht

Sinds zondagavond 15 maart houden ook horeca en scholen de deuren noodgedwongen gesloten. Het kabinet vraagt iedereen om zeker anderhalve meter afstand te houden van anderen. 

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. "De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend."

RIVM: 'Groei coronapatiënten lijkt af te vlakken'

De maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan lijken te werken.

Tot nog toe zijn in Nederland tegen de 38.000 testen uitgevoerd. Het aantal positieve testen zegt niet veel meer over de totale verspreiding van het longvirus, aangezien lang niet iedereen die het mogelijk heeft opgelopen wordt getest. Daarvoor ontbreekt het aan capaciteit in testlaboratoria, zegt het RIVM. 

2000 testen per dag

Testen worden vooral gedaan bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, mensen uit risicogroepen en zorgpersoneel. Volgens het RIVM worden circa 2000 mensen per dag getest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore