Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Door coronavirus

Directeur Centraal Planbureau: 'Recessie vrijwel onvermijdelijk'

25 maart 2020 04:19 Aangepast: 25 maart 2020 05:58
Ons land komt vrijwel zeker in een recessie terecht. Beeld © ANP

Door de uitbraak van het coronavirus komt Nederland vrijwel zeker in een recessie terecht. Dat werd al verwacht, maar inmiddels heeft de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) zich over de economische situatie uitgesproken. "De volksgezondheid gaat op dit moment even boven alles."

Dat zegt Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in een interview met De Telegraaf. "We zijn nog aan het rekenen, maar een recessie is vrijwel onvermijdelijk."

Minder groei dan verwacht

Begin maart voorspelde het CPB nog dat de economie dit jaar met 1,4 procent zal groeien. Die voorspelling werd destijds al door het Planbureau in twijfel getrokken: "Als het coronavirus zich verder verspreidt, komt de groei uit op slechts 0,9 procent en mogelijk nog minder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgel van suikerbiet: deze ondernemers gooien het roer om in coronatijd

Vorige week maakte het CPB bekend de mogelijke scenario's in beeld te brengen. Toen was al duidelijk dat het coronavirus zich snel over Nederland verspreidde.

Recessie vrijwel onvermijdelijk

Hasekamp laat weten dat de eerste scenario's donderdag gepubliceerd zullen worden. Daaruit zou volgens de CPB-directeur blijken dat een recessie vrijwel onvermijdelijk is.

Bloemenkwekers: 'Alle rozen door de shredder'

Hoe is het om als ondernemer je zorgvuldig ontwikkelde product in de prullenbak te moeten gooien? Voor bloemen- en plantentelers is dit nu dagelijkse realiteit.

"Ook al duurt het maar een aantal maanden, als het zo hard naar beneden gaat als nu schiet de economie al snel de min in", zegt Hasekamp in de krant over die voorspellingen.

Zorgen over economische gevolgen

"De volksgezondheid gaat op dit moment even boven alles. Maar het zou raar zijn als je je nu niet ook zorgen maakt over de economische gevolgen."

Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens de directeur zal de diepte en lengte van de recessie afhangen van hoelang het kabinet het dagelijks leven stil moet leggen. Exacte voorspellingen daarover wil Hasekamp niet geven.

"Op dit moment zijn de onzekerheden zo fundamenteel. Het gaat niet zozeer om economische, maar epidemiologische factoren. Daarom komen we niet met nieuwe ramingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore