Hulpverleners ingezet

Bezorgd om kwetsbaren tijdens coronacrisis? Meld ze bij het Rode Kruis

25 maart 2020 06:01 Aangepast: 25 maart 2020 07:49
Een medewerker van het Rode Kruis aan de telefoon. Beeld © ANP

Mensen die er alleen voor staan in deze coronacrisis kunnen een helpende hand of luisterend oor van het Rode Kruis verwachten. Maar dan moet de hulporganisatie wel weten wie daar behoefte aan heeft. Daarom roept het Rode Kruis alle Nederlanders op: meld kwetsbaren bij ons.

De koning vertelde het vorige week al in zijn toespraak: "Het coronavirus is niet te stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel". En gedragsbioloog Patrick van Veen waarschuwde er gisteren nog voor dat meer mensen de komende tijd te maken zullen krijgen met eenzaamheid en stress.

Contact houden met kwetsbaren

Hoewel familieleden of vrienden via de telefoon of het internet contact kunnen houden met kwetsbaren, lost dat niet alle problemen op.

"Wat als je tante in Assen woont en jij in Vlissingen", zegt Marieke van Schaik, de directeur van het Rode Kruis. "Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je het fijn vindt als iemand haar de komende tijd een klein beetje in de gaten houdt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Brazilië noemt corona 'griepje', opgeklopt door media

Het Rode Kruis bekommert zich vooral over de kwetsbaren en ouderen in de maatschappij. Sinds de hulporganisatie vorige week een telefonische hulplijn heeft opgericht, ontving het al meer dan 12.000 telefoontjes.

Veel zorgen

Bij veel mensen leven zorgen. Zij kunnen het huis niet meer uit en hebben hulp nodig, bijvoorbeeld bij het halen van boodschappen of medicijnen. Niet iedereen is zelf in staat om mensen te helpen.

"Bijvoorbeeld als jij zelf ziek bent, maar je je toch ook zorgen maakt over die buurman met een lichamelijke beperking een paar huizen verderop", vertelt Van Schaik.

Koning bij callcenter GGD Tilburg en praat met hulpverleners

Koning Willem-Alexander bezocht vandaag zorgpersoneel in Tilburg. Daarnaast keek hij tijdens het werkbezoek mee op een callcenter van de plaatselijke GGD. Daar werd op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd.

Bij het Rode Kruis werken 20.000 hulpverleners en ook staan tienduizenden burgerhulpverleners paraat. Zij kunnen ingeschakeld worden om kwetsbaren in thuisisolatie te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De gevaren van lang thuiszitten: 'Eenzaamheid en depressie liggen op de loer'

'Mensen staan er niet alleen voor'

"Als Rode Kruis helpen we in deze noodsituatie graag", legt Van Schaik uit. "We kunnen deze mensen laten merken dat ze er in deze nare situatie niet alleen voor staan."

De hulporganisatie  heeft daarom de website www.rodekruis.nl/letopelkaar in het leven geroepen. Daar kunnen Nederlanders anderen aanmelden.

'Altijd 1,5 meter afstand'

Als het Rode Kruis vervolgens in actie komt, zullen hulpverleners alle voorschriften van het RIVM strikt opvolgen. "Zo gaan hulpverleners niet naar binnen en zullen ze altijd 1,5 meter afstand houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning in zeldzame tv-toespraak: 'Coronavirus niet te stoppen, eenzaamheidsvirus wel'

Scherpere maatregelen tegen corona: dit moet je weten

Het kabinet kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan om het coronavirus tegen te gaan. Burgemeesters mogen boetes uitdelen als iemand zich niet aan de coronamaatregelen houdt en alle evenementen tot 1 juni zijn verboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore