59 mensen erbij

Ruimte op intensive cares nu gering: 'Het wordt spannend'

24 maart 2020 20:46 Aangepast: 24 maart 2020 21:43
Archieffoto. Beeld © ANP

Vandaag belandden nog eens 59 coronapatiënten op de intensive care-afdelingen. Daardoor liggen er nu 546 mensen met corona op de ic's, waarmee de ruimte niet meer 'voldoende' - maar nog slechts 'gering' is. "Als we nog een keer moeten opschalen, dan wordt het spannend", zegt NVIC-voorzitter Diederik Gommers tegen RTL Nieuws.

Het aantal patiënten op de ic's steeg vandaag met 12 procent. Gisteren was dat nog 20 procent. Het aantal beschikbare bedden is daarmee 'gering' geworden, staat op de site van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Voorzitter Diederik Gommers laat aan RTL Nieuws weten vooral van dag tot dag te denken. "Ik kan niet in een glazen bol kijken", zegt Gommers. Knelpunt is dat mensen lang op de intensive care verblijven en er meer mensen worden opgenomen, dan dat er de ic's verlaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapatiënten in ziekenhuis zijn vooral ouderen en mensen met aandoeningen

Gommers vervolgt: "Als er morgen 30 nieuwe patiënten bij komen, dan ben ik een blij man. Als dat morgen 80 is, dan ben ik somber."

"Wij hebben allerlei plannen en zijn klaar om op te schalen. Als wij een bericht krijgen om op te schalen, dan gaan wij naar een volgende fase. Maar bij nog een keer opschalen, wordt het spannend", zegt Gommers. 

De mensen die op de ic's liggen, liggen er lang. "Het stroomt pas langzaam af omdat mensen lang op de ic's liggen. Soms drie weken. Er moeten dus iedere keer nieuwe plekken worden gecreëerd om mensen op te nemen", zegt Gommers  - die zelf ook arts is. 

'Baas over eigen lichaam'

Wat hij nu ziet: de meeste doden vallen buiten de ic's. "De mensen die naar de intensive care komen, hebben de meeste kans."  Mensen komen niet zomaar op de ic te liggen. 

"Wij leggen heel goed uit wat mensen te wachten staat omdat het een zware behandeling is. Er zijn mensen die dit niet willen. Iedereen is baas over zijn of haar eigen lichaam.'

Ic-arts: 'We zijn klaar om 1000 coronapatiënten op te vangen'

"Als we nog een keer moeten opschalen, dan wordt het spannend", zegt NVIC-voorzitter Diederik Gommers tegen RTL Nieuws.

Volgens Gommers worden de ziekenhuizen in het zuiden opgeschaald, maar is dat in het noorden waarschijnlijk nog niet het geval.

Uit navraag bij het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant blijkt dat vandaag tussen de 90 en 100 patiënten uit Brabant overgeplaatst zijn naar ziekenhuizen in de rest van land. Daarmee zou het totaal aantal uitgeplaatste patiënten tussen de 310 en 320 komen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore