Initiatieven in coronatijd

Mensen in Stadskanaal hebben Bol.com niet meer nodig

25 maart 2020 13:43 Aangepast: 26 maart 2020 12:06
Beeld © Eigen foto

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Geen sport meer, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het vijfde initiatief uit de serie: ondernemers uit Stadskanaal zetten een eigen bezorgdienst op. En met succes.

"De bezorgster (19) kan de bestellingen inmiddels niet meer aan. Haar broertje van 15 is nu gaan helpen om de bestellingen in het centrum rond te brengen. Dit doet hij op de fiets", zegt Anne-Marchien Venekamp (53). Zij is een van de ondernemers die samen de bezorgdienst ‘'Stadskanaal aan huis' hebben opgezet. "Het is een groot succes en dat geeft ons een enorme boost in deze tijd."

Handen in haar

Hoe het begon legt Klaas-Jan Havinga, voorzitter van de ondernemersvereniging in Stadskanaal, uit. "Iedereen werd overvallen door de maatregelen van het RIVM. De mensen blijven thuis en de winkels worden leger. De ondernemers zaten met de handen in het haar. Hoe gaan we nu verder? Toen kwamen Anne-Marchien en de andere ondernemers op het idee om een bezorgdienst op te zetten."

Anne-Marchien, die zelf een speelgoedwinkel heeft, vervolgt: "De klanten bellen bijvoorbeeld naar de winkel voor een hondenpuzzel van 1000 stukjes. Dan stuur ik een foto terug van een aantal puzzels en de klanten maken een keuze. Als de keuze is gemaakt stuur ik een tikkie, de mensen betalen en wij sturen het pakketje op. Het lijkt een beetje op de kruidenier van vroeger."

Eerder in deze serie:

  1. Het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum: "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken"
  2. Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers:  "Echt geweldig. Mensen wilden graag weten waarom wij dit deden. Dan zeiden wij dat alles zo negatief is de laatste tijd, je moet elkaar er doorheen helpen."
  3. Pianoleraar Frank Antens vraagt iedere dag buurtbewoners een verzoeknummer in te sturen in de buurtapp. Vervolgens kiest hij er eentje uit en speelt hij het op zijn piano
  4. Deze chef-kok helpt bij simpel en gezond koken tijdens de crisis. "Ik moest me wel inhouden om het niet te lastig te maken." Zijn filmpjes worden goed bekeken.

Goede samenwerking

Volgens Klaas-Jan is samenwerking in deze tijd erg belangrijk. "De ondernemers van Stadskanaal werken al jaren erg goed samen, in dit initiatief bloeit dat prachtig op."

Ook Anne-Marchien ziet dat het met de samenwerking wel goed zit. "Toen het initiatief ontstond stelde iemand gelijk een bestelbus beschikbaar. Een reclamebureau bestickerde de bus en de Phonehouse zorgde voor een telefoon voorde bezorgster."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chef-kok helpt bij simpel koken tijdens de crisis: 'Een stukje saamhorigheid'

Doordat de vraag steeds groter wordt is er een afleverpunt opgezet waar de winkels hun spullen kunnen brengen. "Ik wil het geen klein bol.com noemen, dat is vloeken in de kerk. Maar ik hoor veel mensen die nu niet meer bij de grote bezorgdiensten bestellen. Normaal kopen ze het dan bij bol.com, maar nu kopen ze lokaal. Dat vind ik uniek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore