Strijd tegen corona

Dierenklinieken kunnen mogelijk 50 beademingsapparaten leveren aan ic's

24 maart 2020 16:54 Aangepast: 24 maart 2020 22:21
Een hond wordt beademd tijdens een operatie (archieffoto). Beeld © iStock

De minister van Landbouw Carola Schouten heeft dierenklinieken gevraagd of ook zij beademingsapparatuur zouden kunnen leveren aan ziekenhuizen als dat nodig is. "De nood is hoog en dringend." Hoewel beademingsapparatuur voor dieren in de meeste gevallen minder geavanceerd is, kunnen er ook mensen mee beademd worden. Tot nu toe zijn er zo'n vijftig apparaten aangemeld.

Bij alle dierenklinieken in Nederland kwam gistermiddag een mail binnen van minister Schouten, met de vraag of zij beademingsapparatuur hebben, en of deze eventueel geschikt is om uit te lenen aan ziekenhuizen als die kampen met tekorten.

Dringend

Bepaalde beademingsapparatuur die normaal door dierenartsen wordt gebruikt, kan ook op de intensive care worden ingezet. Volgens de minister staat er een 'realistische vergoeding' tegenover. In de brief van de minister staat welke apparatuur geschikt is. De nood is hoog en dringend, schrijft de minister in haar brief.

Miniatuurvoorbeeld
Volg ons liveblog:

President Brazilië noemt corona 'griepje', opgeklopt door media

Dierenartsen werd dan ook gevraagd om uiterlijk vandaag op het verzoek van de minister te reageren.

Inventarisatie

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde KNMvD is naar aanleiding van het verzoek van de overheid op dit moment bij de dierenklinieken in Nederland aan het inventariseren hoeveel geschikte beademingsapparaten er beschikbaar zouden zijn.

"Tot nu toe hebben 90 dierenklinieken zich gemeld", zegt een woordvoerder. "We zijn die mails aan het inventariseren, tot nu toe zijn er zo'n 50 apparaten aangemeld. We moeten nog inventariseren of die ook daadwerkelijk aan de eisen voor humaan gebruik voldoen."

Verrijdbare apparaten

Ook het Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant kreeg een mail van de minister. "Wij hebben drie beademingsapparaten staan die voldoen aan de eisen zoals ze in de brief van de minister beschreven staan. Die hebben we aangemeld en als het nodig is, dan mogen de ziekenhuizen ze zeker lenen", zegt dierenarts Marc Maas van het dierenziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-verpleegkundige in Brabant: 'Afscheid nemen zonder kus of knuffel'

"Het zijn verrijdbare apparaten die we los kunnen koppelen en die in ziekenhuizen dan weer aangesloten kunnen worden", vertelt hij. "Dieren worden net als bij mensen geïntubeerd als ze aan de beademing moeten. Die tube sluit je aan op de beademingsapparatuur, die je inplugt in de muur. Het principe werkt hetzelfde."

Minder geavanceerd

"Als je onze apparatuur vergelijkt met die voor mensen, is beademingsapparatuur voor dieren wel minder geavanceerd", vertelt Maas. "Je kunt sommige dingen bijvoorbeeld minder goed instellen dan bij humane beademingsapparatuur. Maar als het nodig is, is dit beter dan niks."

Niet alle dierenklinieken hebben standaard beademingsapparatuur staan, legt Maas uit. "Wij gebruiken deze apparatuur eigenlijk alleen bij gecompliceerde en risicovolle operaties die lang duren. Die kunnen we in de meeste gevallen uitstellen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Kort dag

De dierenklinieken kregen de mail gisterenavond, maar werden verzocht vandaag al te reageren. "Ja, dat is kort dag, maar het ministerie wil het snel weten", zegt de KNMvD. 

Volgens de KNMvD is het nog niet duidelijk of en wanneer de apparaten worden ingezet. "Dit is nu eerst de inventarisatie. Het ministerie bepaalt of de apparaten daadwerkelijk nodig zijn." 

Dit gordijnbedrijf springt bij tijdens coronacrisis: 'Mondkapjes redden levens'

Ook andere bedrijven proberen de zorg te helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore