Ga naar de inhoud
'Even bijslapen'

Lege hotels vullen zich met zorgpersoneel en families van coronapatiënten

Mette stelt haar hotelkamers beschikbaar aan mensen die vanwege corona even niet thuis kunnen slapen. Beeld © Privéfoto

Er is geen toerisme en dus wordt ook de hotelbranche hard geraakt door de coronacrisis. Steeds vaker worden lege kamers beschikbaar gesteld aan zorgpersoneel of familieleden van coronapatiënten. "Het hotel staat nagenoeg leeg, het is fijn om elkaar te helpen."

Gistermiddag sloot het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een deal met het Van der Valk-hotel in de buurt. Al het medisch personeel dat niet naar huis kan vanwege het openbaar vervoer of niet tot rust kan komen na een 12-urige dienst, mag op kosten van het ziekenhuis in het hotel slapen.

'Ze kunnen niet naar huis'

"Goede zorg voor onze medewerkers is heel belangrijk op dit moment", zegt Erik van der Goor van het Meander Medisch Centrum. "Het is een effect op de maatregelen die de overheid heeft genomen."

Sommige medewerkers worden door die maatregelen beperkt. Ze kunnen na een nachtdienst bijvoorbeeld niet naar huis omdat er minder openbaar vervoer is en ze komen thuis niet altijd tot rust omdat de scholen zijn gesloten. "Het leven is nu even anders dan normaal."

Ramona
Lees ook:
Ramona vluchtte weg voor corona en woont nu in een Drents vakantiepark

De regeling geldt voor al het personeel, van verpleegkundigen tot arts-assistenten tot artsen. Het ziekenhuis betaalt de rekening. "Zo hopen we ons personeel tijdens deze crisis zo gezond mogelijk te houden."

'Je kent me niet eens'

Mette Schipper is eigenaar van het boetiekhotel Dwars in Amsterdam. Morgen komen er een vrouw en haar zoontje van 3 gratis bij haar logeren. "Het hotel staat nagenoeg leeg, daarom reageerde ik op een Facebookoproep van een vrouw die echt omhoog zat. Haar tante - waar ze wegens persoonlijke omstandigheden zou gaan wonen - is verpleegkundige in een ziekenhuis en is nu ziek. Nu kan ze met haar zoontje nergens terecht."

De vrouw blijft twee weken. "Daarna kijken we het even aan. Als haar tante beter is, kan ze weer terug. Als dat niet zo is en het hotel is nog steeds leeg, kan ze eventueel langer blijven. Ze barstte in tranen uit toen ik haar dit vertelde. 'Dat je dit voor me wilt doen, je kent me niet eens', zei ze. Maar het is toch logisch om iemand te helpen als het kan?"

'Ze slapen hier na een lange dienst'

Meerdere hotels in het land bieden tegen kostprijs - en soms zelfs gratis - hun kamers aan voor zorgpersoneel. In het Star Lodge Hotel in Utrecht sliepen vannacht tien zorgverleners. Het hotel ligt op steenworp afstand van het Prinses Máxima Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

"Het zijn verpleegkundigen die door het hele land wonen en hier werken. Of die twee of drie diensten van twaalf uur draaien en tussendoor hier slapen", zegt general manager Floris van Es. De regeling geldt al langer voor het zorgpersoneel. "Alleen nu met de coronacrisis maken meer mensen er gebruik van."

Van
Lees ook:
Van der Valk-hotel als noodhospitaal voor opvang coronazieken

In zijn hotel zitten ook ouders van zieke kinderen die zijn opgenomen in het Wilhelmina KinderZiekenhuis, omdat het Ronald McDonald Huis is gesloten.

De gastvrijheid is nu even wat anders dan gasten gewend zijn. Iedereen houdt ruim afstand van elkaar en de eetruimte is gesloten. "We bieden nu roomservice aan. De gasten geven van tevoren door wat ze willen eten en een collega brengt het naar hun kamer. We kloppen aan en halen later de plateau's weer weg. Die worden direct grondig gereinigd."

Ic-arts: 'We zijn klaar om 1000 coronapatiënten op te vangen'

01:49
Diederik Gommers, van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care licht toe of de ic's in Nederland klaar zijn voor alle toekomstige coronapatiënten.

Voor de hotels die hun service aanbieden, bouwde Mitch Spelten belangeloos de website hotelshelpen.nl. Het bedrijf waarvoor hij werkt, Mews Systems, maakt software voor hotels. Mitch bouwde de site om landelijk artsen, familieleden van patiënten en hoteleigenaren met elkaar in contact te brengen.

'Even op bezoek is lastig'

"Ik zat zondagavond het nieuws te kijken en zag hoe patiënten uit Brabantse ziekenhuizen werden vervoerd. Sommige gingen zelfs naar Groningen, dat is voor familie ver en lastig om even op bezoek te gaan."

De lege hotelkamers zijn bedoeld voor zorgverleners die accommodatie nodig hebben, maar ook voor familieleden van patiënten die niet dichtbij huis liggen. "Steeds meer hotels sluiten zich aan. Het is fijn om te zien dat de lege kamers nu goed worden benut."

Van
Lees ook:
Van der Valk bouwt kamers om tot verloskamer om ziekenhuis te ontlasten