Geen eindexamen

Onwerkelijk, maar ook opgelucht: Jamil (17) is opeens geslaagd

24 maart 2020 16:12 Aangepast: 24 maart 2020 16:20
Het is pas maart, maar Jamil kan de vlag al uithangen

Geen weken studeren, geen zenuwachtige uurtjes bij de telefoon, en voorlopig ook geen eindexamenfeestjes. Jamil had zich het laatste jaar van zijn middelbare school heel anders voorgesteld, maar geslaagd is hij wel. "Het voelt heel onwerkelijk, maar natuurlijk ben ik superblij."

Minister Arie Slob van Onderwijs maakte vanochtend een 'ingrijpende maatregel' bekend: de centrale eindexamens gaan vanwege het coronavirus dit jaar niet door. Scholen krijgen hierdoor meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

'Ik kan niet meer zakken'

Ondanks dat er dus nog schoolexamens gemaakt moeten worden, betekent de maatregel voor de 17-jarige Jamil uit Hoogvliet dat hij vandaag geslaagd is. Hij staat er namelijk zo goed voor, dat hij niet meer kan zakken. "Ik moet nog één examen maken per vak. Maar zelfs als ik daar een onvoldoende voor haal, kan ik niet meer zakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle centrale eindexamens geschrapt vanwege coronavirus

Jamil zit in de zesde klas van het gymnasium van het Scala Molenwatering in Spijkenisse. Hij vond het best gek om te horen dat hij opeens niet meer hoeft te leren voor zijn eindexamen. "Maar ik ben ook opgelucht. Hoewel ik er goed voor stond en ook een goed gevoel had over de eindexamens, ben ik toch blij dat we nu al weten of we geslaagd zijn."

'Voorbereiden voor eindexamen ging niet'

De afgelopen dagen volgde hij vanuit huis online de lessen van school. "We houden nog steeds gewoon het rooster aan dat we normaal hebben. De meeste lesstof van het jaar hadden we al behandeld, maar ondanks dat zou de voorbereiding voor de eindexamens wel minder goed verlopen. Dus ik ben blij dat de minister dit besluit genomen heeft."

Of hij het behalen van zijn diploma nog gaat vieren? "Voorlopig niet. Ik blijf zoveel mogelijk thuis. Hoewel ik niet in de risicogroep zit, vind ik het wel belangrijk om me aan de voorschriften van het RIVM te houden. Dat feestje komt dan misschien in juni wel, als het dan tenminste wel mag."

Leerlingen van het vmbo 't Ravelijn vinden het nieuws ook maar apart:

"Er zijn geen feestjes. Het is niet als je zou willen herinneren. Het is heel anders.''

Nog veel meer leerlingen geslaagd

Niet alleen Jamil viert vandaag, ondanks het vervelende coronavirus, een klein feestje. Meerdere scholieren hebben na de maatregel van Slob de vlag uitgehangen.

Ze delen het goede nieuws massaal op sociale media.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore