Coronacrisis, dit moet je weten

Olympiërs unaniem begripvol: 'Alles vervaagt, mensen vechten voor hun leven'

24 maart 2020 16:04 Aangepast: 24 maart 2020 17:00
Niek Kimmann baalt maar heeft veel begrip Beeld © ANP

2020 zou hét sportjaar worden. Nu ook de Olympische Spelen deze zomer niet doorgaan, blijft daar weinig van over. Voor sporters die al jaren toeleven naar dat ene doel is dat balen. Maar allemaal hebben ze veel begrip. "Sport is nu even minder belangrijk. Ik ken mensen die corona hebben, eentje is overleden", zegt een van de topsporters die wij spraken.

Voor wielrenster Annemiek van Vleuten lag er in Tokio niks anders dan goud klaar komende zomer, als een van de grote favorieten op de weg en in de tijdrit.

Ze snapt goed dat de Spelen zijn uitgesteld, waarschijnlijk naar 2021. "Wij kunnen hier nog gewoon trainen, maar voor onze concurrenten in Spanje en Italië geldt dat niet. Het zouden geen eerlijke Spelen worden."

Annemiek van Vleuten: 'Doelen weg' Annemiek van Vleuten: 'Doelen weg'

Van Vleuten volgt het nieuws over corona op de voet. "Het is zo snel gegaan. Een paar weken geleden leek er weinig aan de hand. Toen waren er zelfs nauwelijks zorgen over de Spelen. Maar nu zijn de Spelen niet eens meer het belangrijkste. Ik heb meer angst voor de algemene gezondheid in Nederland."

2020 lijkt voor Van Vleuten en andere topsporters een verloren jaar te worden. "Wat lastig is voor topsporters is dat de doelen nu ineens wegvallen. Wij hebben doelen nodig. Die doelen liggen nu heel ver weg."

Roeier Dirk Uittenboogaard: 'Onwerkelijk' Roeier Dirk Uittenboogaard: 'Onwerkelijk'

Roeier Dirk Uittenbogaard was tot vanochtend nog aan het trainen alsof de Spelen gewoon door zouden gaan. "Dat was wat onwerkelijk omdat het er al sterk op leek dat er uitstel zou komen. We leefden de laatste weken sowieso van dag tot dag. "Elke keer kwam er weer nieuwe informatie en werd het allemaal steeds heftiger."

Hij heeft alle begrip voor het uitstel maar heeft het er wel moeilijk mee. Met de dubbel vier werd hij vorig jaar wereldkampioen en goud lag in het verschiet in Tokio. "Alles was gericht op dat moment. Nu valt dat voorlopig weg en dat is moeilijk. We moeten samen gaan bekijken wat we nu gaan doen richting 2021."

Demi Schuurs met dubbelpartner Kiki Bertens Demi Schuurs met dubbelpartner Kiki Bertens

Voor tennisster Demi Schuurs is de droom van de Spelen zo groot dat ze er een tatoeage voor wil laten zetten. "Als ik meedoe, ga ik de ringen misschien laten zetten", zegt ze. "Maar het is onzeker. Zoals alles nu."

Niet half half

Toen ze deze week hoorde dat het Holland Heineken Huis niet door zou gaan vanwege corona, verdween de zin in de Spelen. "Als ik ga, wil ik dat het maximaal is. Normale Spelen, niet half half." 

Samen met Kiki Bertens was ze vrijwel zeker van plaatsing voor het dubbelspeltoernooi in Tokio. "We weten niet hoe het nu zal gaan." Maar één ding weet ze wel: de droom blijft.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japanse premier en IOC-baas eens over uitstel Spelen

Herfst van carrière

Judoka Henk Grol (35) zit in de nadagen van zijn carrière en voor hem zouden de Spelen zijn laatste kunstje moeten zijn. "Dit is heel erg balen, want ik keek er enorm naar uit", zegt hij. "Ik had het niet verwacht en zeker gehoopt dat het wel door zou gaan."

Grol was nog niet gekwalificeerd maar wel vol in de race voor Tokio. Van stoppen is geen sprake, zegt hij. "Nee joh, ik ga gewoon nog een jaartje door." Hoe de kwalificatie zal gaan, is de grote vraag. In zijn gewichtsklasse (100+ kilo) strijdt hij met Roy Meyer om het enige plekje voor Tokio.

Schermer Bas Verwijlen Schermer Bas Verwijlen

Schermer Bas Verwijlen (36) zit ook in de herfst van zijn carrière. "Het is een klap. Ik moet hier wel even van bijkomen", zegt hij. "Maar ik wil vooropstellen, dat alles vervaagt als je kijkt naar de mensen met corona die aan het vechten zijn voor hun leven."

Niet opnieuw beginnen

Verwijlen heeft zijn leven de afgelopen vier jaar afgestemd op de Spelen van dit jaar. "We krijgen een kleintje en alles klopte precies qua timing. Nu is het maar de vraag wat er allemaal op ons afkomt."

Ook hij vraagt zich af hoe het gaat met de kwalificatie. "Ik was voor 80 procent zeker. Ik hoop niet dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Ik werk er ook nog naast, en ik denk niet dat ik zomaar weer vrij kan krijgen om volle bak te kunnen trainen en kwalificaties te doen."

Bmx'er Niek Kimmann: 'Sport op 2' Bmx'er Niek Kimmann: 'Sport op 2'

Bmx'er - en favoriet voor een medaille in Tokio - Niek Kimmann (24) relativeert het uitstel van de Spelen. "Tuurlijk, als sporter vind ik het vreselijk jammer", zegt hij. "Maar het blijft sport. Als je nu je examen niet kunt doen. Of als je in de zorg werkt, ja dan hebben wij als sporters niet zoveel te klagen."

Kimmann zegt dat hij de afgelopen week thuis nog volop aan het trainen was. "Maar het zag er wel naar uit dat het niet door zou gaan deze zomer. Nu dat zeker is, schakel ik even een tandje terug."

Elke dag mensen dood

Dressuuramazone Anne Meulendijks (26) uit Heeze is blij dat de Spelen zijn uitgesteld. "Ja, het is gewoon nu geen prioriteit. Ik woon in Brabant, hier gaan elke dag mensen dood. Ik heb kennissen die de ziekte hebben, iemand is overleden. Dan schrik je je kapot."

Anne Meulendijks: 'Blij dat het niet doorgaat' Anne Meulendijks: 'Blij dat het niet doorgaat'

Meulendijks heeft de manage aan huis en kan dus gewoon doortrainen. Maar daar denkt ze nu niet veel aan. "De gezondheid staat even voorop."

Ze hoopt dat ze er in 2021 in Tokio staat. "Maar op dit moment is de lol er een beetje vanaf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore